Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Prvi ritam za početnike

Prvi ritam za početnike

Jedna od prvih zapreka s kojom će se susreti početnici je ritam. Preciznije, kako odsvirati pjesmu od početka do kraja u ritmu. Dok internet, osobito video tutorijali i razne stranice, mogu pomoći kod brojnih pitanja, mnogim početnicima je lakše prvi ritam prosvirati uživo s učiteljem. Lakše im je slušati, pratiti i kopirati.

No postoji način kako se svaki ritam može zapisati. Nije baš najbolje rješenje, ali može poslužiti. U pravilu se koriste oznake “D” (“down”, pokret prema dolje) i “U) (“up”, pokret prema gore). I te oznake trebamo postaviti iznad “brojanja”, a najčešće brojimo do četiri.

Brojanje zapisujemo ovako: 1 + 2 + 3 + 4 +. Mnogi će se pitati što je ovo “+”. Lupnite četiri puta po stolu. Udarac po stolu je broj (imat ćete četiri udarca), a “+” označava pokret kojim dižete ruku od stola… I kada se brojanje i oznake spoje dobijemo da su brojevi 1, 2, 3, 4 – D (kao “down”), a svi plusevi – U (kao “up”). Brojevi su beat, plus je upbeat. Beat je jednostavno izgovoriti – jedan, dva, tri, četiri, a upbeat se izgovara kao “i”… Da stignemo sve izgovoriti slobodno možemo reći “jen – i – dva – i – tri – i – čet – i” ili, kako bi to rekli u glazbenim školama “pr – va – dru – ga – tre – ća – če – ta”. Nakon plusa koji dođe iza četvorke slijedi jedinica i tako u krug.

Prva vježba: na svaki beat odsvirajte akord prema dolje. I ponovite nekoliko puta.

 

Druga vježba: probajte sad beat i upbeat, gore-dolje. Kada idete prema gore, nemojte razmišljati o broju žica koje zahvatite i nemojte se truditi odsvirati svih šest; koliko zahvatite, zahvatite – nekad će biti dvije, nekad tri, nekad četiri – bitno je da ritam ide. I ponovite nekoliko puta

Treća vježba: sviramo prva dva beata, ostalo samo brojimo u glavi i vrtimo tako u krug.

 

Četvrta vježba: ista kao i treća, samo što iza drugog beata sviramo upbeat.

Peta vježba: najteži, a ujedno i prijelomni trenutak nakon kojeg sve ide lakše. Sviramo sve isto kao dosad, samo što preskačemo treći beat i sviramo njegov upbeat. Imat ćemo dva pokreta prema gore zaredom.

Šesta vježba: i to je to, klasični, standardni ritam D D U U D U s kojim možete odsvirati 99,9% pjesama: “Dead Flowers” Rolling Stonesa, “Come As You Are” Nirvane, “Lonely Boy” Black Keysa, “Ring of Fire” Johnnyja Casha, “Smoke on the Water” Deep Purplea, “Sweet Child O’ Mine” Guns N’ Rosesa, “American Pie” Dona McLeana, “Every Breath You Take” Policea; slobodno nastavite niz…

Naravno da će uz puno svirke i puno vježbe pokreti rukom postati opušteniji i prirodniji; postat će i automatski i o njima više nećete morati ni razmišljati, jednostavno ćete ritam “osjetiti”.