Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Kako najlakše istovremeno svirati i pjevati?

Kako najlakše istovremeno svirati i pjevati?

Većini početnika veliki je izazov kako istovremeno svirati i pjevati. U pravilu, pažnju mogu usmjeriti ili na pjevanje ili na sviranje, ali ne na oboje istovremeno: čim zasviraju pjevanje se “raspadne”, čim propjevaju, sviranje se “raspadne”. Što napraviti?

Treba naglasiti da ovo nije jednostavna i laka zadaća za sve. Ali postoje neki koraci koji bi vam mogli pomoći. Kao i uvijek, počnite vježbati s jednostavnim pjesmama; pjesmama koje imaju jednostavan, predvidiv ritam i s pjesmama koje imaju jednostavnu melodiju koja se “naslanja” na ritam koji svirate.

Ako ne ide, usporite, a ako treba – rastavite pjesmu stih po stih, akord po akord, slog po slog i usporedite kada ide koji stih/slog, što svirate u tom trenutku…

Razmislite da pjevanje dodate tek nakon što vam sviranje i pokreti ruku postanu automatski. Usporedit ćemo s hodanjem: koliko stvari možete raditi dok hodate? Možete gledati mobitel, pričati s nekim, otvarati ruksak, žonglirati, puno toga… A zašto? Zato što je hodanje automatsko i o njemu ne razmišljate. Jednako tako treba gledati sviranje – mora postati automatsko da o njemu ne razmišljate.

Ponekad će se dogoditi da unatoč svemu svejedno ne uspijete otpjevati i odsvirati neki dio pjesme. I tada ga napravite po svome: skratite slog, produžite, otpjevajte ili odsvirajte onako kako vam je prirodnije (pod uvjetom da ne dovedete pjesmu do neprepoznatljivosti).