Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

8 prvih akorda za početnike

8 prvih akorda za početnike

Willie Nelson kazao je da dobru country pjesmu čine samo tri akorda i istina. Kada počnete svirati gitaru, susrest ćete se s akordima. Akordi su, ne ulazimo sad u definiciju, temelj na kojima se grade pjesme; stvaraju sklad i harmoniju, a svirani u određenom ritmu prate melodiju pjesme.

Osam akorda koji bi svaki početnik prvo trebao naučiti su C – A – G – E – D – Am – Em i Dm. S ovim akordima možete odsvirati pregršt pjesama, uzmimo primjer niz G – D – Em – C, stručno zvan kao progresija I – V – vi – IV: “With or Without You” grupe U2, “Under the Bridge” i “Snow (Hey Oh)” Red Hot Chili Peppersa, “Torn” Natalie Imbruglie, “The Passenger” Iggyja Popa, “Numb” Linkin Parka, “Hello” Adele i mnoge druge pjesme mogu se odsvirati samo s ova četiri akorda. Doduše, neće sve početi iz G-dura, ali lako se prebace u odgovarajući tonalitet (ili se upotrijebi kapodaster).

G-dur je u početku težak zbog hvatanja s malim prstom, pa mnogi pribjegavaju drugačijem rasporedu prstiju – umjesto 3-2-4 prsta sviraju kao 2-1-3 – no njega ne bih preporučio iz jednostavnog razloga: ovaj drugi hvat puno je teže uklopiti s drugim akordima, osobito kada u priču uđe F-dur. Radije vježbajte 3-2-4, a ako se mali prst muči – dok ne izvježbate, nemojte svirati tu žicu .-)

Počnite vježbati s tri akorda, zatim četiri, a najbolja vježba je “Knockin’ on Heaven’s Door” Boba Dylana: G-D-Am, pa G-D-C.

Kada hvatate akorde:
– pripazite da žicu pritisnete jagodicom prstiju
– savijte sva tri zgloba prsta
– žicu pritisnite jako, ali ne prejako (kako odrediti koliko jako pritisnuti žicu pročitajte OVDJE)
– prsti moraju biti što je bliže moguće pragu
– prstima ne biste trebali prigušiti žicu ispod one koju ste pritisnuli
– palac držite na sredini vrata, ne na njemu
– vježbajte svakodnevno