Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Koliko jako treba pritisnuti žicu na gitari?

Koliko jako treba pritisnuti žicu na gitari?

Gitara nije baš najprirodniji instrument za ruke i prste. Jedno od najčešćih pitanja koje čujem bude “Koliko jako treba pritisnuti žicu?” Misli se, naravno, na ruku kojom hvatate tonove i akorde. Odgovor je poprilično jednostavan .-)

Prst kojim pritišćete žicu trebate staviti što bliže pragu, pritisnete jagodicama i pritisnete najjače što možete. Istovremeno desnom rukom svirate taj ton… Krenete polako popuštati pritisak, ali i dalje svirate taj ton. Onog trenutka kada ton počne ‘brenčati’, kada se javi onaj ‘buzz’ i ton postane mutan, to je znak da je pritisak preslab. Što znači da trebate pritisnuti mrvicu jače.

Zamislite ljestvicu od 1 do 10, gdje je 1 da samo dotaknete žicu, a 10 da stisnete najjače što možete. I kad krenete od 10 unazad pronaći ćete točku u kojoj možete dovoljno čvrsto pritisnuti žicu da dobijete čist ton, a opet ne prejako da si rasiječete jagodice!