Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Zašto logo grupe KISS u Njemačkoj izgleda drugačije?

Logo američke grupe Kiss jedan je od najprepoznatljivijih u svijetu show businessa: jednostavan je, prepoznatljiv, pamtljiv i funkcionira svuda u svijetu osim – u Njemačkoj. Ondje je, praktički, zakonom zabranjen tako da logo benda ondje izgleda nešto drugačije, a samim time i naslovnice njihovih albuma, posteri, plakati, majice…

Postoji jako dobar razlog zašto je tome tako. Logo je dizajnirao bivši gitarist Ace Frehley nakon što se 1973. pridružio bendu. Kako sam kaže, posljednja dva slova “S” zamislio je kao munje. Ništa loše u tome, osim što se slične ideje o dva slova S kao munje sjetio netko već ranije: za vrijeme Drugog svjetskog rata isti su “logo” imali pripadnici Schutzstaffela, odnosno SS odreda, jednog od glavnih nacističkih organizacija odgovornog za većinu zločina Trećeg Reicha.

Članovi benda nisu toga bili ni svjesni sve do sredine sedamdesetih godina prošlog stoljeća kada su bili na kratkoj europskoj turneji. Tada su ih prvi puta počeli prozivati da su simpatizeri nacista, što je osobito smiješno znamo li da su pola članova benda – Židovi: majka basista Genea Simmonsa bila je zatočena u koncentracijskom logoru, a on sam rođen je u Izraelu, dok je obitelj gitarista Paula Stanleya, rodom iz Poljske, izbjegla smrt pobjegavši od nacista u Češku.

Simmons i Stanley kasnije su optužili Frehleya da je takav logo napravio namjerno, on se branio, pa je Stanley malo intervenirao i pokušao ublažiti slova “SS” kako bi se razlikovala od nacističkih.

Njemački Kazneni zakon, Strafgesetzbuch, jasno propisuje da bilo kakva javna upotreba simbola Nacionalsocijalističke partije donosi novčanu ili zatvorsku kaznu, pa je grupa Kiss morala promijeniti logo za njemačko tržište. Dok posvuda u svijetu logo grupe Kiss ima dva slova “S” nalik munjama, u Njemačkoj ta slova “S” izgledaju kao zrcalno slovo “Z”.

Tagovi
Kiss