Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Zašto Brian May gitaru svira s novčićem?

Otkako se početkom ’70-ih pojavio na sceni, gitarist grupe Queen, Brian May, jedna je od najomiljenijih osoba u svijetu glazbe. Ne samo da je najbolji gitarist među astrofizičarima (ima doktorat iz ovog područja), već je i najbolji astrofizičar među gitaristima, veliki poznavatelj britanske povijesti, borac za prava jazavaca i još puno toga…

Jedna je od ‘normalnijih’ rock zvijezda, a u glazbenom je smislu jedan od najdarovitijih gitarista, bilo po pitanju tehnike ili inovacija. Kada smo kod inovacija, fanovi su dugo vremena pokšavali odgonetnuti što je tajna njegovog prepoznatljivog zvuka. A odgovor je: umjesto s trzalicom ili prstima, Brian May gitaru svira novčićem!

U početku je svirao s trzalicom, no njihova im je savitljivost počela sve više smetati. “Trebala mi je čvrstina, a što je trzalica čvršća, to više osjećate što se događa sa žicama”, kaže May. Na kraju je uzeo srebrni novčić (tzv. sixpence) i ostao oduševljen: “Dovoljno je čvrst da imate kontrolu, a istovremeno je dovoljno mekan da ne pokida žice. Ima i nazubljeni rub s kojim, ako ga pod određenim kutem okrenete na žice, možete dobiti sjajan “splatter” efekt.”

Tagovi
brian may queen