Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Večer za pamćenje: zajednički nastup Dylana, Harrisona i Fogertyja

Prije 32 godine, 19. veljače 1987., nešto što je trebalo biti tek običan koncert pretvorilo se u jedan od onih velikih glazbenih događaja koji se pamte.

Toga su dana u klubu Palominu u Sjevernom Hollywoodu nastupali Taj Mahal i Graffiti Band. U jednom trenutku trojica posjetitelja popela su se na pozornicu, dograbila instrumente i započeli sa svirkom. U svim drugim okolnostima zaštitari bi već odavno reagirali, publika bi ih izviždala, no ovo nisu bile bilo kakve okolnosti: na pozornici su stajali Bob Dylan, George Harrison i John Fogerty.

Na binu ih je pozvao Jesse Ed Davis iz Graffiti Banda, a u spontanom jam sessionu odsvirali su klasike poput “Midnight Hour”, “Johnny B Goode” i “Blue Suede Shoes”. Publika je tražila Dylanovu “Watching the River Flow”, pa su odsvirali i nju (s tim da je pjevanje preuzeo Harrison). Godinu dana kasnije, Dylan i Harrison postat će dio supergrupe The Traveling Wilburys (uz njih članovi su bili Tom Petty, Roy Orbison i Jeff Lynne), a pitanje zašto svoje mjesto među fiktivnom braćom Wilbury nije pronašao John Fogerty, nekadašnji frontman Creedence Clearwater Revival, i dalje će ostati otvoreno. Ova zvjezdana postava ostala je upamćena kao The Silver Wilburys.

Bob Dylan i John Fogerty upoznali su se upravo na ovom nastupu koji je vjerojatno – bez obzira koliko nestvarno zvuči – jedan jedini put da su njih dvojica svirali skupa. Najdomljiviji trenutak čitave večeri svakako je izvedba “Proud Mary”. Bilo je to prvi put da je Fogerty otpjevao jednu pjesmu bivšeg benda otkako su se razišli 1972. godine.

Puno je zanimljiviji razlog zašto ju je odlučio izvesti: Dylan ga je zamolio rekavši mu kako nema smisla da ljudi pamte samo izvedbu Tine Turner.

Kvaliteta zapisa možda umanjuje njegovu povijesnu važnost, no svakako je riječ o večeri za pamćenje. Izbor pjesama naginje prema starim rock standardima, a red je spomenuti i čitavu postavu koja je te večeri bila na pozornici: George Harrison, Bob Dylan, Mark Shark, Bobby Tsukamoto, Gary Ray, John Fogerty, Jesse Ed Davis i Taj Mahal.

Tagovi
beatles bob dylan creedence clearwater revival george harrison john fogerty proud mary silver wilburys