Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Tužna priča iza hita “The Way” grupe Fastball

Tamo negdje 1998., teksaški rockeri Fastball objavili su veliki hit “The Way“, no kod senzibilnijih slušatelja ova melodična i ‘catchy’ pjesma već je na prvu izazivala određenu jezu.

Pjesma o starijim supružnicima koji sjednu u auto, ostave sve iza sebe i pođu tražiti besmrtnost na cesti ‘gdje nikada neće ostarjeti’ nije tek puka alegorija. Pjevač benda, Tony Scalzo, napisao ju je 1997. pročitavši u lokalnim novinama članak o Leli i Raymondu Howardu iz Teksasa koji su nestali 29. lipnja iste godine na putu do gradića Temple gdje se održavao festival majstora bluegrass i country violine, dvadesetak kilometara udaljen od njihovog doma.

U vrijeme kada je Scalzo pisao “The Way”, njihova sudbina nakon nestanka nije bila poznata: iza sebe su ostavili doista sve – djecu, kuću, stvari, odjeću, mačka po imenu Happy, sjeli u auto i otišli. Ideja da su ‘podjetinjili’ i ‘pobjegli’ u provod, pronašli novu mladost i slično vrzmala mu se glavom, pa nije trebalo dugo da napiše pjesmu koja je romantizirala njihov ‘bijeg’.

U zbilji, Lela i Raymond Howard bili su u osamdesetim godinama života; on je već preživio moždani udar, ona je bolovala od Alzheimerove bolesti. Ono što nitko tada nije znao, supružnici Howard nekako su putem zalutali i u trenutku kada je pokrenuta potraga za njima, bili su već nekih 800 kilometara daleko od Templea, negdje usred ruralnog Arkansasa. Ondje su ih u razmaku od 45 minuta dva puta zaustavili policajci: prvi put zbog vožnje bez upaljenih svjetala, drugi put zbog vožnje s upaljenim dugim svjetlima.

Potraga je trajala do 12. srpnja kada je u podnožju jedne litice blizu Hot Springsa pronađena smrskana olupina njihovog automobila i u njoj tijela nestalih supružnika. Obdukcija je pokazala da su preminuli istog onog dana kada su se otisnuli na put. Dezorijentirani, sletjeli su s ceste i poginuli.

Grupa Fastball pjesmu je objavila na albumu “All the Pain Money Can Buy” koji je postao platinast, a “The Way” je završila na čelnim pozicijama velikog broja glazbenih ljestvica. Ako vas zanima koji se sve djelići čuju na početku same pjesme, reći ćemo da je riječ o “Foolish Games” Jewel, “You Got It” Roya Orbisona i “Vogue” Madonne.

Tagovi
fastball istinita priča the way