Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

The Kinks i Cherry-Cola protiv Coca-Cole

Da ste velika glazbena zvijezda, biste li prevalili više od 6000 kilometara samo da promijenite dvije riječi u pjesmi? I biste li tu udaljenost prelazili šest puta?

Tijekom svibnja i lipnja 1970. grupa The Kinks nalazila se na američkoj turneji, a u osvit objavljivanja singla “Lola” – koji će postati njihov najprepoznatljiviji uradak – frontmanu Rayu Daviesu stigla je obavijest da BBC pjesmu neće puštati u svom programu zbog ‘prikrivenog oglašavanja’. Za BBC sporan je bio stih “Where you drink champagne and it tastes just like coca-cola”, a politika kuće bila je po tom pitanju posve jasna i neumoljiva – coca-cola mora van.

Kako je Davies bio čvrsto uvjeren da će “Lola” biti hit, ni na kraj pameti mu nije bilo pustiti cenzorima da je zabrane, pa je 23. svibnja nakon koncerta u američkoj Minnessoti uhvatio prvi zrakoplov za London gdje je bio studio u kojem su se nalazile originalne snimke. Ondje je iznova snimio sporni stih zamijenivši riječi “coca-cola” riječima “cherry-cola”, no nije bio baš najzadovoljniji rezultatom. Vremena za popravak nije bilo, jer čekao ga je nastup na drugom kontinentu.

Ostavio je London i uputio se u Chicago kako bi stigao na vlastiti koncert nakon kojeg je opet poletio za glavni grad Kraljevstva. Drugi je pokušaj bio znatno uspješniji i svidio se i Daviesu i BBC-u. Tako je mono singl završio s “cherry-cola”, a verzija na albumu s “coca-cola”. Na nastupima uživo (osobito na BBC-u) pjevali su o “cherry-coli”.

A tko je zapravo bila Lola? Prema nekim tumačenjima riječ je o transvestitu po imenu Candy Darling (ista ona Candy o kojoj je Lou Reed pjevao u “Walk on the Wild Side”), dok službena biografija Kinksa govori da je pjesma nastala nakon što se njihov menadžer napio u jednom klubu i počeo zabavljati s osobom za koju je mislio da je žensko.

Pažljiviji čitatelji primijetit će da smo na početku spomenuli šest letova preko Atlantika i da nam nedostaju dva leta: Davies je posljednje letove s kontinenta na kontinent ubilježio uoči izlaska idućeg singla “Apeman”. U stihu “The air pollution is a-foggin’ up my eyes” riječ “fogging” zvučala je previše slično jednoj drugoj riječi na F.

Tagovi
ray davies the kinks