Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

“The Dark Side of the Moon” – rekorder na ljestvicama

Sredinom srpnja 1988., nakon što je na Billboardovoj ljestvici najprodavanijih albuma u kontinuitetu proveo 736 tjedana, antologijski album Pink Floyda “The Dark Side of the Moon” ispao je s Top 200.

Na ljestvici je debitirao u ožujku 1973. zauzevši 95. mjesto i s vremenom se popeo na njezin vrh. Kako je popularnost benda s vremenom rasla, “The Dark Side of the Moon” neprekidno je gotovo 15 godina – od 1973. do 1988. – šetao gore-dolje po Top 200. Rekord je to koji do danas nitko nije uspio srušiti; najbliže mu se približila kompilacija “Legend” Boba Marleyja.

Krajem osamdesetih “The Dark Side of the Moon” već je stekao kultni status i multi-platinastu nakladu. Prema nekim procjenama, čak se i danas svakog tjedna u svijetu proda oko 8 i pol tisuća primjeraka ovog albuma. Šesnaesti srpnja 1988. dočekao je pri dnu ljestvice Top 200 i idući ju je tjedan napustio. Do kraja godine uspio se vratiti na nju, pa mnogi računaju da je album sveukupno i neprekidno proveo 741 tjedan na Billboardovoj Top 200 ljestvici albuma.

Naravno, promjena Billboardovih pravila i svaka buduća objava raznih reizdanja i slično ponovno je vraćala “The Dark Side of the Moon” u Top 200, pa je album zaključno s ožujkom 2019. na ljestvici sveukupno proveo 942 tjedna.

Tagovi
david gilmour pink floyd roger waters the dark side of the moon