Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Stoji li iza pjesme “Wind of Change” američka CIA?

Pjesma “Wind of Change” njemačke grupe Scorpions jedan je od onih uradaka koji je obilježio povijest. Napisana je 1989., objavljena 1990., da bi kao singl stigla tek 1991., a njezin autor Klaus Meine smatra je izuzetno važnom. No, postoje neka vjerovanja da iza pjesme stoji američka obavještajna služba CIA i da je sve samo dio propagande tijekom Hladnog rata.

Godine 1988. bend je bio na turneji po Rusiji, a godinu dana kasnije nastupili su i na slavnom Moskovskom glazbenom festivalu mira skupa s drugim velikim glazbenim imenima (Bon Jovi, Motley Crue…). Gitarist Rudolf Schenker kaže da su turnejom i nastupom htjeli poručiti kako postoji nova generacija Nijemaca: nema više onih koji u druge države dolaze tenkovima; ovi dolaze naoružani gitarama. A atmosfera koju su upili u Rusiji i ‘promjena koja se mogla osjetiti u zraku’ nadahnula ih je za klasik “Wind of Change”.

Ako je jedan njemački bend mogao osjetiti promjenu, CIA je vjerojatno bila koji korak ispred, misle novinari Patrick Radden Keefe i Tommy Vietor koji su sredinom svibnja 2020. odlučili predstaviti svoje istraživanje u podcastu od osam dijelova. A sve je krenulo od glasine koju je Keefe čuo od izvora iz CIA-e: “Wind of Change” napisala je CIA kako bi ubrzala završetak Hladnog rata i uz pomoć rock’n’rolla nametnula zapadnjačke vrijednosti Istočnom bloku.

Keefe se ovom temom bavi više od deset godina, istražuje sve kutke i zakutke povijesti Hladnog rata, a odradio je gotovo stotinu intervjua s rockerima, ali i špijunima iz četiriju država. Vietor dodaje da je priča “dovoljno luda da može biti i istinita”, osobito ako se uzme u obzir da je CIA u prošlosti sponzorirala kulturna događanja, osobito ’50-ih i ’60-ih godina prošlog stoljeća. Financirali su snimanje filmova “1984” i “Životinjska farma” po romanima Georgea Orwella, sponzorirali su europsku turneju Bostonskog simfonijskog orkestra, pa zašto onda ne bi, pita se Vietor, pomogli njemačkom rock bendu napisati power baladu koja će srušiti Željeznu zavjesu?

Njihova mišljenja o upletenosti CIA-e ne dijeli jedan drugi novinar, Carsten Schumacher, koji kao glavni razlog navodi godinu objavljivanja: “Pjesma se kao singl pojavila u veljači 1991., a tada je sve već bilo gotovo. Da sam ja CIA i da želim imati utjecaj na buduće događaje, pjesmu bih bendu dao znatno ranije, da je izvedu u Moskvi na festivalu mira.”

Klaus Meine, pak, ovu teoriju ne može shvatiti previše ozbiljno i drži da bi se od priče mogao napraviti sjajan film. S druge strane, dodaje, zorno pokazuje da glazba ponekad ima ogromnu moć i znači puno više od onoga što čujemo u pozadini slušajući radio.

“Wind of Change” jedna je od najuspješnijih pjesama nekog njemačkog benda. Bila je na glazbenim ljestvicama u više od 78 zemalja svijeta, a remasterirana verzija koja se na YouTubeu nalazi od 2009. godine, dosad je pogledana više od 750 milijuna puta.

Tagovi
CIA Klaus Meine podcast Scorpions Wind of Change