Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Što ako Beatlesi nisu nikada postojali?

Smiona je to izjava koja će posramiti sve druge teorije zavjera iz svijeta glazbe. Ali jedna kreativna i neumorna skupina istomišljenika tvrdi upravo to: Beatlesi nikada nisu postojali.

Držimo li se samo svijeta Beatlesa, jedna od najstarijih i najdugovječnijih teorija zavjere kaže da je Paul McCartney mrtav već dobrih pedeset godina; druga, nešto opskurnija, smatra da je Johna Lennona ustrijelio slavni američki pisac Stephen King. No zagrebemo li još dublje doći ćemo do problema iza pitanja ‘što ako Beatlesi nikada nisu ni postojali?’

The Beatles (As They Were Presented to Us) Never Existed stranica je posvećena razotkrivanju jedne od najvećih prevara svih vremena. Najuspješniji, najutjecajniji i svakako jedan od najdokumentiranijih bendova svih vremena zapravo je bio rotirajuća skupina glumaca nalik jedan drugom koja je po potrebi utjelovljavala članove benda. Nije postojao samo jedan Paul McCartney, samo jedan John Lennon, samo jedan George Harrison i samo jedan Ringo Starr, već je bilo znatno više dvojnika i imitatora. ‘The Fab Four’ nisu ‘The Fabolous Four’ već ‘The Fabricated Four‘.

Jesu li Beatlesi bili prvi boy band? Pogledamo li zapise iz šezdesetih i sva ona padanja u nesvijest, policiju koja se neuspješno nagurava s masom, gaženje, histeriju i vrištanje, obožavatelji Justina Biebera ili One Direction su u usporedbi s obožavateljima Beatlesa kao publika na koncertu Norah Jones. Kada su Beatlesi prvi put gostovali kod Eda Sullivana gledalo ih je 73 milijuna ljudi, gotovo 40% tadašnje američke populacije.

Kako je Beatlemanija uzela maha, Capitol Records jedva je uspio na vrijeme proizvesti dovoljno ploča, a “I Want to Hold Your Hand” rasprodana je u milijunskim primjercima za dan-dva. U ta dva tjedna ‘invazije’ posao s memorabilijom novog britanskog benda mogao se mjeriti u milijunima dolara ili u tonama robe; od postera, novina, časopisa, perika do čudaštva tipa ‘poljubi svog omiljenog Beatlea’.

Iza svakog boy benda stoji identična formula koja se nije mijenjala posljednjih 50-60 godina: zgodni, talentirani momci iza kojih su menadžeri, producenti, promotori i marketinški stručnjaci kojima je cilj novac. Svaki član boy benda uvijek odgovara određenom arhetipu: uvijek ćete imati jednog zločestog dečka (to bi bio John Lennon), jedno dobroćudno nevinašce (to bi bio Ringo Starr), jednog šaljivdžiju (to bi bio Paul McCartney) i jednog koji je ‘strong, silent type’ (a to bi bio George Harrison).

I sad dolazimo do pitanja čemu dvojnici. Jeste li se ikada zapitali kako su Beatlesi uspijevali sve stići? Turneje po Sjevernoj Americi, Europi, Japanu i Filipinima, snimanja albuma, snimanja filmova, promotivna fotografiranja, intervjui, razne medijske obaveze i gostovanja… Čak bi i danas – uz sva prisutna čuda moderne tehnologije i brza prijevozna sredstva – njihov raspored bio izazov za svakog izvođača. Dodajmo tome i privatni život, poneku bolest i iscrpljenost pa nije čudo što The Beatles (As They Were Presented to Us) Never Existed ovaj razlog navode kao jedan od glavnih po pitanju dvojnika i više skoro-pa-identičnih postava istog benda.

Kao idući element uvode ideju da samo četiri momka iz Liverpoola nikako nisu mogla biti u stanju napisati neke od najboljih pjesama svih vremena, za to je trebalo više ljudi. Uz ovu razmišljanje možemo vezati i priču o njemačkom filozofu i skladatelju Theodoru W. Adornu koji je – kaže jedna druga teorija – zapravo ‘mozak’ iza svih pjesama Beatlesa. Istražite li malo njegov rad i što mu je sve bilo u fokusu, lako je povezati da su Beatlesi bili njegovo sredstvo kako srušiti stare i dotrajale društvene norme. No dotaknemo li se ove teme završit ćemo na iluminatima.

The Beatles (As They Were Presented to Us) Never Existed uvode i analizu fizičkih karakteristika pojedinih dvojnika bazirajući se uglavnom na razlike u visini, položaju obrva i veličini ušiju. Zajednički nazivnik mogao bi se sažeti u zaključak ‘stavite li ih sve skupa – sigurni ste da je riječ o uvijek istim Beatlesima; promatrate li ih zasebno – više niste tako sigurni‘.

Znamo da su Paul McCartney i Ringo Starr jedini preživjeli članovi Beatlesa, no teorija o dvojnicima nužno otvara jedno pitanje – gdje su njihovi dvojnici danas?

Tagovi
beatles george harrison john lennon paul mccartney Ringo Starr The Beatles