Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

S prvijencem Allman Brothers Banda rođen je southern rock

Početkom studenog 1969., grupa The Allman Brothers Band objavila je eponimni prvijenac, a taj se album može smatrati rođenjem žanra ‘southern rock’.

Braća Duane i Gregg Allman odrastali su u različitim južnjačkim gradovima, već kao tinejdžeri sviruckali, sredinom šezdesetih prošlog stoljeća imali par bendova, a na koncu su završili kao The Hour Glass i dobili ugovor s Liberty Records iz Los Angelesa. Kako je u to vrijeme primarni žanr postajala psihodelija, uspjeha im nije bilo.

Duane je postao cijenjeni studijski gitarist (svirao za Arethu Franklin, Wilsona Picketta i druge), te se preselio u Jacksonville na Floridi osnovavši The Allman Brothers Band u kojem su svirali lokalni glazbenici Jai Johanny Johanson i Butch Trucks (bubnjari), Berry Oakley (basist) i Dickey Betts (gitarist). Kada se klavijaturist Gregg oslobodio ugovornih obveza, pridružio se bendu i u ožujku 1969. oformljena je prva, antologijska postava benda.

Mjeseci sviranja, vježbanja i izgrađivanja stila doveli su ih i do prvijenca gdje je odmah bilo jasno da je riječ o američkom bendu stasalom na bogatom glazbenom podneblju američkog juga: “It’s Not My Cross to Bear”, “Black Hearted Woman” (koja je fanovima prvi put otkrila zaštitini znak benda, telepatsko sviranje Allmana i Bettsa), personalizirana obrada “Trouble No More” Muddya Watersa, te “Dreams” (koja će postati polazna točka za sve epske southern rock improvizacije) i “Whipping Post” zacementirale su zvuk benda.

Sam album nije naišao na baš veliki uspjeh, no bend je odlučio igrati po svojim pravilima. Ljubazno su odbijali ponude o preseljenju u New York ili Los Angeles odlučni u ostanku na Jugu. “Rekli su nam da se počnemo ponašati kao rock bend, a mi smo im rekli da odjebu” prisjetio se bubnjar Trucks.

Tako su blues, jazz, country pomiješani u lonac južnjačkog utjecaja stvorili southern rock iako se Dickey Betts i Gregg Allman, u kasnijim danima ni Warren Haynes, ne slažu s definiranjem žanra i trpanjem benda u tu ladicu. Haynes će reći da mnogi ljudi pojam povezuju sa simbolima koji nisu bliski bendu, Betts bi volio da ih se doživljava kao progresivni rock bend s Juga, a najbolje objašnjenje dao je Gregg Allman:

“Mjesto rođenja rocka je Jug. Govoriti ‘južnjački rock’ je kao da kažete ‘rock rock'”.

Tagovi
allman brothers band dickey betts gregg allman jessica southern rock statesboro blues