Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Rekapitulacija 2018. – 2022.

Uz poduke i instrukcije iz gitare i ukulela, važna aktivnost obrta je prevođenje i uređivanje knjiga (najčešće) glazbene tematike s dragom ekipicom iz prve (i jedine) glazbene knjižare Rockmark i brojnim suradnicima.

Započeo sam s uređivanjem autobiografije Brucea Dickinsona, “Čemu služi ovaj gumb?“, zatim je na red došla biografija Freddieja Mercuryja, “Somebody to Love – život, smrt i nasljeđe“, a onda sam s biografijom Davea Grohla – “Nirvana, Foo Fighters i druge (ne)zgode” – dobio priliku prvi puta u životu prevesti cijelu knjigu.

Nakon Grohla stigao je još jedan prijevod, “Woodstock – kako napraviti najveći festival na svijetu” organizatora Michaela Langa i to taman uoči njegove pedesete obljetnice. Povratak uređivanju donijela je slikovnica “Abeceda grupe Metallica” koja je u dogovoru s menadžmentom benda objavljena prije same svjetske premijere. I ne samo to, autori i bend dopustili su nam da u hrvatsko izdanje dodamo i ona slova kojih u engleskom jeziku nema, što znači da smo trebali smisliti koje sve riječi na Č, Ć, Dž, Đ, Lj, Nj, Š i Ž povezati sa slavnim thrasherima.

Nakon uređivanja i prevođenja, idući ‘logični’ korak bio je napisati knjigu… ‘Sastaviti enciklopediju pothvat je ravan ludosti’, a pozivu se maestralno odazvao Zoran Tučkar i nakon gotovo dvije i pol godine rada nastala je “Enciklopedija hrvatskog milenijskog rocka” u kojoj smo obuhvatili izvođače koji su se pojavili između 2000. i 2019. godine.

Nakon Enciklopedije, pala je odluka da se malo maknemo iz glazbenog svijeta, pa je objavljena knjiga “Prijatelji – ona o seriji Friends“. Nakon nje smišljali smo više od 200 pitanja za Pop up kviz karte; prva područja koja smo pokrili su Glazba i Pop-kultura, a pitanja variraju od općepoznatih informacija do trivije poznate samo pravim znalcima.

Obilježili smo i 80 godina od rođenja Johna Lennona i 40 godina od njegove smrti, te 60 godina od formiranja Beatlesa u Hamburgu i 50 godina od njihova razlaza, pa mi je nekako drago što potpisujem prijevod knjige “Tko je ubio Johna Lennona? Životi, ljubavi i smrti najveće rock zvijezde” koja je svjetlo dana ugledala paralelno sa svjetskom premijerom. I posljednja u nizu za sezonu 2018. – 2020. (ujedno i jubilarni deseti uradak) biografija je Chrisa Cornella, “Total F*cking Godhead“.

Odmah na početku 2021. obilježili smo 40. obljetnicu prikazivanja kultnih “Mućki“, vjerojatno najbolje humoristične serije svih vremena. Potpisao sam prijevod knjige o seriji i taman kada sam pomislio da godina nije mogla bolje početi, stigla su dva nova izdanja.

Aleksandar Dragaš glazbeni je kritičar i novinar koji je velikim dijelom oblikovao moj glazbeni ukus. Uz njegove sam recenzije albuma, članke i knjige odrastao, iz njih učio, a zbog njega sam se odlučio i okušati kao glazbeni novinar. I eto, dvadesetak godina kasnije, urednik sam jedne njegove knjige.

Nakon Dragaševih “Pjesama u doba korone” stigla je zasigurno najvažnija glazbena knjiga na ovim prostorima još od “Sedme republike” Ante Perkovića. “Glazba za Žedno uhoMate Škugora (iza kojeg je više od tisuću organiziranih koncerata) nevjerojatna je priča kako su ljubav i strast prema glazbi prerasle u ozbiljan posao.

Nakon uredničkog posla došlo je vrijeme za Pop up kviz karte, pa smo prošlogodišnjim špilovima iz Glazbe i Pop-kulture pridružili Filmove, Knjige i Serije.

Prošle se godine navršilo i 30 godina od objavljivanja jednog od najbitnijih albuma prvijenaca, “Ten” Pearl Jama, što smo popratili objavivši biografiju benda “Not For You” koju potpisuje Ronan Givony. Kraj godine donio mi je prijevod biografije Stana LeejaMarvel i ostala čudesa“, ali i rad na francuskoj slikovnici “Rock pop: 40 legendarnih glazbenika i bendova” koja bi za mlađe čitatelje mogla biti početna literatura prije ozbiljnije glazbene lektire.

Iako nisam pretjerano fan Davea Grohla, njegova autobiografija “Pripovjedač – priče o životu i glazbi” sjajna je knjiga; zabavna, duhovita i optimistična.

I na kraju, mislili smo i na 2022., pa smo pripremili Kulturni kalendar s rođendanima velikanki i velikana zbog kojih je ovaj svijet ljepše mjesto, a svaki dan u godini još bolji.

Novu 2022. otvorili smo s dva nova špila Pop Up kviz karata, Pjesme i Devedesete, tako da sada imamo sedam špilova s gotovo 800 pitanja.

Nakon knjiga o “Prijateljima” i “Mućkama”, još smo jednom otišli u svijet serija s knjigom “Seinfeldia – serija ni o čemu koja je promijenila sve” u kojoj saznajemo odgovor na možda najvažnije pitanje – zašto je serija završila onako kako je završila?

Ljeto smo otvorili s knjigom “1001 najluđi svjetski i ex-yu rock biserJosipa Dujmovića, zbirkom najzanimljivijih i najvažnijih kratkih anegdota, rekorda, bizarnosti i kontroverzi iz svijeta glazbe, a da mi je netko kao klincu rekao da ću jednog dana prevesti Star Wars Enciklopediju – ne bih mu vjerovao.

Dvanaestog srpnja 1962. grupa The Rolling Stones održala je svoj prvi koncert i taj se datum slavi kao rođendan Stonesa. Točno na 60. rođendan i paralelno sa svjetskom premijerom stigao je prijevod “Doba Rolling Stonesa: biografija najvećeg rock benda na svijetu“; nova, ažurirana i aktualna biografija koja se ne ustručava postaviti zanimljiva i kontroverzna pitanja o slavnom bendu.

Nakon Stonesa preveo sam autobiografiju Briana Johnsona iz AC/DC-a, Brianovi životi“. Sjajna, životna, zabavna i duhovita knjiga po kojoj bi se komotno mogao snimiti sitcom. I knjiga koju sam prevodio dvoznamenkasti broj sati svakoga dana – ne zato što je zapinjalo, već zato što me zanimalo što je bilo dalje.

A za kraj godine dva izdanja: novi kulturni kalendar na koji smo stavili Josipu Lisac koju je vrhunski ilustrirao Igor Jurilj i “Magnifico! Sve o grupi Queen” gdje abecednim redoslijedom saznajemo najzanimljivije i najznačajnije pojmove vezane uz grupu Queen.

Osijek je u ožujku 2022. bio domaćin Porina, a dodjelu redovito prati i Tjedan Porina s brojnim popratnim događanjima. Jedno od njih bio je i glazbeni kviz o ovoj glazbenoj nagradi za koji sam sastavio pitanja. Doguralo se već i do četrdeset “Rock almanaha“. Zamišljen kao emisija koja donosi zanimljive, zabavne i poučne pričice iz svijeta glazbe, prati bitne obljetnice, te predstavlja kultne i legendarne izvođače, “Rock almanah” emitira se na Studentskom radiju UNIOS (107,8 MHz) svake nedjelje točno u podne (repriza srijedom u 17 sati).

(sve fotke ©Rockmark)