Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Prvi gitarist benda The Police

Probudite li usred noći fana grupe The Police, kao od šale će vam izrecitirati postavu benda: Sting kao basist i vokal, bubnjar Stewart Copeland i gitarist Andy Summers.

Pitajte ih tko je bio originalni gitarist benda i velika je vjerojatnost da ostatak noći neće spavati.

The Police su osnovani početkom 1977. godine i sve do kolovoza iste godine gitarist je bio Henry Padovani s Korzike, gorljivi sljedbenik učenja Jimija Hendrixa koji je pogledavši nastup prog-rockera Curved Air ošišao dugu kosu, obrijao bradu i brkove te se priklonio punku. Našao je gažu s bendom London u kojem je svirao budući bubnjar Culture Cluba, Jon Moss, a onda mu je prišao Copeland i uvjerio ga da se treba pridružiti The Police.

“Znao je par akorda i bio je zbilja oduševljen. Svirao je gitaru bolje od mene, a ja sam u to vrijeme svirao gitaru bolje od Joea Strummera… Mislio sam da će sve biti u redu, ali nisam znao hoće li biti u redu i sa Stingovog gledišta”, kaže Copeland.

Trojac je snimio jedan singl – “Fall Out / Nothing Achieving” – objavljen u svibnju 1977., a onda su Copeland i Sting upoznali Andyja Summersa koji je tada svirao u bendu po imenu Strontium 90. Pala je ponuda, Summers ju je uvjetovao željom da bude jedini gitarist u bendu što su Sting i Copeland odbili, pa je bend jedno kratko vrijeme funkcionirao s četiri člana odsviravši u toj postavi tek dva koncerta. Ipak, Summers je ubrzo postavio ultimatum, a ni Padovaniju se nije svidjelo svirati s nekim boljim od sebe, pa su u kolovozu 1977. The Police spali na tri člana.

Padovani je odlaskom iz The Police nastavio baviti se glazbom: svirao je u mnogim bendovima, bio potpredsjednik IRS Recordsa (u vlasništvu Milesa Copelanda, brata Stewarta Copelanda, ujedno i menadžera The Police), a kasnije se brinuo za karijeru Zucchera.

U 2007. snimio je album “A croire que c’était pour la vie” gdje su na pjesmi “Welcome Home” gostovali Sting i Stewart Copeland. U rujnu iste godine kada su The Police bili na turneji u dva im se navrata pridružio Padovani pa su “Next to You” zasvirali kao kvartet.

Proteklih godina, Padovani je bio jedan od sudaca francuske inačice X faktora, te čest gost tabloida.

Tagovi
henry padovani sting the police