Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Priča o velikom prijateljstvu iza stiha “Hello darkness my old friend”

“The Sounds of Silence”, svi znamo kultnu pjesmu Simona & Garfunkela, no jeste li upoznati s apsolutno nevjerojatnom pričom koja se krije iza prvog stiha “Hello darkness my old friend”?

Kada je Art Garfunkel upisao na Sveučilište Columbia upoznao je Sanforda Sandyja Greenberga koji mu je postao najbolji prijatelj. Povezala ih je zajednička ljubav prema književnosti i glazbi, a kako to u mladosti biva obećali su da će biti tu jedan za drugoga bez obzira na sve.

Sandy je ubrzo nakon što je upao na fakultet počeo gubiti vid, a liječnici su prvo mislili da je riječ o privremenom konjuktivitisu. No, stanje se pogoršavalo i nakon posjeta specijalistima Sandy je saznao najgoru moguću vijest – teški oblik glaukoma uništava mu očne živce i postoji velika vjerojatnost da će uskoro biti potpuno slijep.

Nakon što je potvrđeno da će potpuno izgubiti vid, Sandy je odustao od plana da postane odvjetnik, pao je u depresiju, a obuzet sramom i strahom prekinuo je kontakt sa svim svojim starim prijateljima, prestao je odgovarati na njihova pisma i uzvraćati telefonske pozive.

Međutim, Art Garfunkel nije odustao. Samo se pojavio na Sandyjevim ulaznim vratima, uspio ga nagovoriti da se vrati na fakultet i obećao mu da će biti uz njega pazeći da ne padne – što doslovno, što figurativno.

Održao je obećanje i kako bi iskazao solidarnost prema najboljem prijatelju, sam je sebe nazvao Darkness. “Bit ćemo zajedno u tami”, kazao je Garfunkel i doista je tako mislio, jer cijeli je svoj život prilagodio i organizirao tako da bi mogao pomagati Sandyju. A prvi stih slavne “The Sound of Silence” zapravo je pozdrav kojim je Sandy svaki put dočekao Garfunkela.

Zahvaljujući Garfunkelu, Sandy je diplomirao na Kolumbiji, a zatim na Harvardu i Oxfordu. Dok je bio na Oxfordu nazvao ga je stari prijatelj, Darkness. Ovog puta Art Garfunkel je bio taj kojem je trebalo pomoći… Oformio je folk rock duo sa starim prijateljem iz srednje škole Paulom Simonom i trebalo im je 400 dolara kako bi snimili album prvijenac. Sandi i njegova supruga na računu imali su 404 dolara, no Sandy je bez oklijevanja prijatelju dao potreban iznos.

Debi album Simona i Garfunkela nije bio osobito uspješan, no “The Sounds of Silence” postala je hit godinu dana kasnije, a Simon i Garfunkel postali su jedni od najpopularnijih, najomiljenijih i najutjecajnijih izvođača.

A kad smo već kod pjesama, premda nema veze s ovom pričom, nešto kasnije, na jednom od idućih albuma, Simon i Garfunkel snimili su pjesmu “Fakin’ It”. U to je vrijeme praksa radijskih urednika bila da ne puštaju pjesme duže od 3 minute… Ova pjesma trajala je tri minute i 17 sekundi, a kako bi doskočio problemu, Simon je napisao da pjesma traje dvije minute i 77 sekundi. I da, prošlo je.

Tagovi
art garfunkel paul simon simon & garfunkel