Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Priča o pjesmi “You’ll Never Walk Alone”

Samo su dva velika nogometna kluba na svijetu: Liverpool i Liverpoolova klupa za rezerve. Utakmicu na Anfieldu nemoguće je zamisliti bez legendarne navijačke himne “You’ll Never Walk Alone”.

Pjesma “You’ll Never Walk Alone” napisana je 1945. za mjuzikl “Carousel”. U (za ondašnje standarde) neobičnoj i pomalo SF priči o iskupljenju briljirale su pjesme tandema Rodgers/Hammerstein “If I Loved You”, “Soliloquy” i “What’s the Use of Wond’rin?”, ali nijedna nije doživjela status kakav ima “You’ll Never Walk Alone”.

Melodija Richarda Rodgersa nema strofe ni refrena, ali postepeno vodi do uzbudljivog i emotivnog klimaksa, dok stihovi Oscara Hammersteina II propovijedaju kako se svim životnim nedaćama treba suprotstaviti s optimizmom i ponosno uzdignute glave.

Sedam godina nakon filmske adaptacije, u listopadu 1963., jedan je bend iz Liverpoola snimio svoju verziju pjesme. Ohrabreni uspjehom sugrađana The Beatles, Gerry and the Pacemakers tražili su svoje mjesto pod suncem i nadali se kako bi i oni mogli dobiti kakav diskografski ugovor. “You’ll Never Walk Alone” umotali su u pop ruho, malo je ubrzali i odvukli na čelno mjesto britanske glazbene ljestvice.

Uoči utakmica Liverpoola na stadionu Anfield, DJ bi, kao pravi (sub)lokalpatriot, preko razglasa puštao pjesme lokalnih izvođača. Uz The Beatlese i Gerry and the Pacemakersa bili su tu još Billy J. Kramer & the Dakotas te Cilla Black, a svi su imali velike hitove. Glazbena playlista prije svakog meča bila je na ponos svakog stanovnika grada i tih godina ne bi bilo neobično čuti 28 tisuća gledatelja kako iz sveg glasa pjeva “She Loves You” The Beatlesa.

Gerry Marsden, frontman benda Gerry and the Pacemakers, bio je na stadionu u vrijeme kada je njegova pjesma prvi put upala među Top 10. Priče se prisjetio na službenim stranicama kluba: “Navijači su je krenuli pjevati i bilo je sjajno. Kada više nije bila među deset najslušanijih pjesama, DJ ju je maknuo s playliste što je izazvalo revolt navijača. Počeli su vikati ‘Gdje je naša pjesma?’ pa nisu imali drugog izbora nego ponovno je uvrstiti u listu. I danas, svaki put kad odem na utakmicu sav se naježim kad je čujem i pjevam iz petnih žila”.

S godinama je “You’ll Never Walk Alone” evoluirala u navijačku himnu koju možete čuti svaki put kada momčadi izlaze na travnjak (ili pred sam kraj utakmice ako Liverpool pobjeđuje). Povezanost “You’ll Never Walk Alone” s Liverpoolom zacementirana je 1982. kada je naslov pjesme postavljen na tzv. Shankly Gates, ulazna vrata stadiona nazvana po legendarnom treneru/menadžeru Billu Shanklyju.

U svibnju 1985. 56 ljudi je poginulo tijekom požara na stadionu Bradford Cityja pa su Marsden i Paul McCartney okupili kremu britanskih glazbenika i snimili novu verziju pjesme kako bi pomogli obiteljima stradalih. Četiri godine kasnije, tragedija na polufinalu Kupa između Liverpoola i Nottingham Forresta – kada se zbog preopterećenosti urušila tribina stadiona Hillsborough – odnijela je živote 96 navijača Liverpoola.

“You’ll Never Walk Alone” dobila je tad znatno šire značenje od pjesme koja prati uspjeh jednog nogometnog kluba. Mjesec dana nakon Hillsborougha odigrano je finale Kupa između Liverpoola i ljutih gradskih rivala Evertona. Još uvijek se oporavljajući od gubitka svojih sugrađana, 90 tisuća navijača ujedinilo se i zajedno otpjevalo “You’ll Never Walk Alone”.

Naslov pjesme dodan je 1992. i u grb nogometnog kluba Liverpool, a “You’ll Never Walk Alone” pjeva se i Škotskoj (Celtic), Japanu (Tokyo FC), Belgiji (Club Brugge), Nizozemskoj (Feyenoord, FC Twente), Njemačkoj (TSG 1899, Mainz 05, Kaiserslautern, Borussia Mönchengladbach i FC St. Pauli), djelić pjesme nalazi se u “Fearless” Pink Floyda, a ne treba zaboraviti ni utjecaj koji je imala na PipsChips&Videoclips.