Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

“One Tree Hill” grupe U2 za neprežaljenog roadieja

Jedan od albuma koji je definirao grupu U2 je “The Joshua Tree” iz 1987., a podsjetit ćemo na pjesmu “One Tree Hill” nastalu na znatno osobnijoj razini od ostatka materijala.

Jedna je tragedija doprinijela nastanku pjesme: 3. srpnja 1986., u prometnoj nesreći u Dublinu poginuo je Greg Carroll, prijatelj i roadie benda.

A priča o njemu vraća nas u 1984. i prvi posjet U2 Novom Zelandu u sklopu turneje “Unforgettable Fire”. Zbog jet laga Bono nije mogao spavati pa je prihvatio noćni poziv nekolicine mještana Aucklanda da mu pokažu grad. Jedan od njih bio je i Carroll, Maor kojeg je bend angažirao kao roadiea za predstojeći koncert. Te noći Bono je posjetio tzv. One Tree Hill, odnosno Maungakiekie na jeziku Maora, 182 metara visok vulkanski vrh koji zauzima važno mjesto u duhovnom životu Maora.

“Carroll je radio sjajan posao pa smo ga pozvali da pođe s nama i u Australiju. Nakon Australije smo ga pozvali da nam se pridruži za stalno”, prisjetio se Bono.

Tako je Carroll nakon Australije otputovao u SAD, bio je i na Live Aidu (Carroll je momak u crnoj majici bez rukava koji je Bonu dodao mikrofon nakon one famozne interakcije s publikom). Kada je turneja završila odletio je s bendom u Dublin i prihvatio posao Bonovog osobnog asistenta. Ubrzo je postao važan dio benda, ali i veliki prijatelj Bonove supruge Ali Hewson.

Kišne noći 3. srpnja 1984., 26-godišnji Carroll vraćao je Bonov motocikl kući, automobil mu je oduzeo prednost i usmrtio ga na mjestu. Bono je u to vrijeme bio u zrakoplovu na putu za Teksas gdje ga je čekao nastup s Williejem Nelsonom. Čim je po slijetanju čuo vijest, vratio se u Irsku i skupa s bendom organizirao pogreb na Novom Zelandu.

“One Tree Hill” završila je kao deveta pjesma na albumu “The Joshua Tree”. Snimljena je iz prvog pokušaja jer Bono nije bio siguran bi li imao snage otpjevati je još jednom, a uživo je najčešće možete čuti baš na koncertima na Novom Zelandu.

Tagovi
Bono Gregg Carroll One tree Hill roadie The Edge The Joshua Tree U2