Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

“OK Computer” inspirira i nakon dva desetljeća

Sredinom lipnja 1997. objavljen je “OK Computer”, jedan od najvažnijih i najutjecajnijih albuma suvremene glazbe koji je inspirirao buduće rockere više od bilo kojeg albuma iz devedesetih.

Vratimo li se dvadesetak godina u prošlost, vidjet ćemo da je Britpop scena tada bila debelo na izdisaju, vrijeme kreativnih vrhunaca odavno je prošlo, a dominantne scene praktički nije bilo. Dok su mnogi bendovi više-manje neinspirirano oživljavali žanrove prošlosti, Radiohead su se na trećem albumu uhvatili u koštac s temama koje su tada obrađivali umjetnici iz drugih grana: urbano otuđivanje i utjecaj tehnologije na ljudsku psihu.

Dok im je prvijenac “Pablo Honey” bio isuviše ‘amerikaniziran’ bez stvarne poante, već je “The Bends” iz 1995. dao naslutiti značajne pomake. Jedino pitanje prije trećeg albuma bilo je koji je Radiohead ‘pravi’? Ovaj generički prvi ili ovaj odvažni drugi? Pokazalo se da su se s “The Bends” Thom Yorke i ekipa tek počeli zagrijavati.

Kao prvi singl s “OK Computer” pušten je “Paranoid Android”, šest i pol minuta duga svojevrsna “Bohemian Rhapsody” koja je reprezentativno najavila što možemo očekivati na novom izdanju. Međutim, nitko nije mogao ni pretpostaviti koliko će snažno odjeknuti objava novog albuma i kakav će utjecaj ostaviti na tadašnju i sve buduće generacije.

Kao i kod svakog remek-djela teško ga je opisati u svega par riječi. Kompleksan i intelektualno zahtjevan album u svoje je 53 minute na originalan i dotad neviđen način progovorio o u svijetu prisutnoj uznemirenosti i zbunjenosti, konzumerizmu, otuđenju pojedin(a)ca i društva, neodrživom pritisku predmilenijskog života, ispričavši priču o preživljavanju i ponovnom rođenju. Možemo sažeti da je riječ o retrospektivnom pogledu na 21. stoljeće četiri godine prije nego što je ono uopće i počelo.

Kolege glazbenici, kritičari i publika dočekali su “OK Computer” hvalospjevima, mnogi su ga proglasili jednim od najboljih albuma svih vremena, a uspjeh je iznenadio i samog Thoma Yorkea.

“Ostao sam u čudu kada sam vidio kako su ga svi primili i kakvu je reakciju izazvao. Nitko od nas iz benda više nije znao je li dobar ili nije, ali ono što me stvarno oduševilo je što su ljudi ‘pohvatali’ sve kako treba, sve detalje i cjelokupnu atmosferu koju smo pokušali stvoriti” kazao je Yorke za fansite Citizen Insane.

Tagovi
Karma Police No Surprises OK Computer Paranoid Android Radiohead Thom Yorke