Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Mistični vrisak i dalje čuva tajnu “Love Rollercoastera”

“Love Rollercoaster” mnogima je poznata iz repertoara Red Hot Chili Peppersa. Original su 1975. snimili Ohio Players, a urbana legenda koncentrirala se na jedan vrisak u pjesmi koji je, navodno, posve stvaran zvuk boli, patnje, smrti ili teških ozljeda.

Početkom sedamdesetih Ohio Players nanizali su par funk hitića (jedan od njih je i “Runnin’ from the Devil” koja će inspirirati “Runnin’ with the Devil” Van Halena), no već sredinom sedamdesetih prebacili su se na pop ljestvice s “Fire” i “Love Rollercoaster”. Mnogi su rock, R&B i hip-hop glazbenici obrađivali njihove pjesme, pa i “Love Rollercoaster” koja je svega godinu dana nakon objavljivanja došla na zao glas.

Pjesma se može naći na njihovom albumu “Honey” predstavljenim (u ono vrijeme) provokativnom naslovnicom koja uključuje topless djevojku, teglicu meda i žličicu.

Kako naslov sugerira, ljubavne su veze poput vožnje vlakićem na toboganu smrti: čas ste dolje, čas gore, čas ponirete, čas se uzdižete… No ono po čemu je pjesma jedinstvena čudan je vrisak u instrumentalnom dijelu oko 1:25 slušate li singl verziju ili oko 2:30 ako je riječ o verziji s albuma. Prigušen i negdje u daljini, poput škripe automobilskih kočnica koja postaje sve glasnija, a opet – ako naćulite uši – dovoljno jeziv da ga primijetite. Većina je vrisak povezala s tipičnom reakcijom osobe koja se vozi toboganom smrti, samo što riječ ‘smrt’ u ovom slučaju nije u prenesenom značenju.

Casey Kasem, voditelj popularne American Top 40, prvi je 1976. ispričao nekoliko verzija što se krije iza ‘stvarnog’ vriska. Prva od njih kaže da je to vrisak modela s naslovnice albuma Ester Cordet. Prema ovom scenariju u vrijeme snimanja pjesme, par soba dalje snimala se naslovnica albuma. Da bi snimili fotografiju kako treba, med su morali zagrijati, a nije teško pretpostaviti što se dogodi kada vreli med dođe u doticaj s golom kožom. Jednako kao što je lako zamisliti kako se taj isti med skida jednom kada se ohladi. Stoga neki tvrde da je to njezin vrisak.

Varijacija iste priče negira prvi vrisak: kako joj je med ostavio trajne fizičke i psihičke ožiljke, Ester je zaprijetila da će tužiti bend. Netko, najvjerojatnije menadžer benda, izvukao je nož i izbo je nasmrt, a oprema za snimanje slučajno je zabilježila njezin odlazak s ovog svijeta.

Druge verzije kažu kako je riječ o djevojci jednog od članova benda ili čistačici koja se zatekla u pogrešno vrijeme na pogrešnom mjestu; neki da je riječ o sampleu skinutom iz poziva službi 911 ili snimci pacijenta izloženom elektrošokovima; neki da je zbilja riječ o slučajno snimljenom ubojstvu i da bend nije znao za okolnosti nastanka snimke (kada su saznali prestali su pjesmu izvoditi uživo) i tako unedogled.

Pitanja su počela frcati na sve strane, a bend je samo mudro šutio i puštao da im mističnost kojom je “Love Rollercoaster” okružena nastavi puniti novčanike.

Ester Cordet živa je i zdrava (po posljednjim saznanjima), a vrisak je – prema riječima bubnjara Jimmya “Diamond” Williamsa – djelo klavijaturista Billya Becka. Međutim, zagovornici urbanih legendi kažu da takav vrisak ne može biti muški, već ženski, stoga pitanje odakle im i dalje ostavljaju otvorenim.

Mnogi bi izvođači umrli za svoju umjetnost, a neki bi za nju možda i ubili…

Tagovi
Ester Cordet Love Rollercoaster Ohio Players Red Hot Chili Peppers vrisak