Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Misterij smrti Nancy Spungen i Sida Viciousa

Dana 12. listopada 1978., u sobi broj 100 njujorškog Chelsea Hotela pronađeno je tijelo 20-godišnje Nancy Spungen.

Nancy i njezin dečko Sid Vicious, basist grupe Sex Pistols, živjeli su ondje već mjesec i pol, a kako je veza odmicala tako je par sve više tonuo u svijet narkotika, često obilježen turbulentnim i fizički nasilnim raspravama. Upoznali su se 1977. godine kada je Amerikanka došla u Englesku s obožavateljicama koje su pratile Heartbreakerse, novi bend Johnnya Thundersa iz New York Dollsa. Brzo su završili skupa, a kada su se Sex Pistolsi raspali, otišli su živjeti u New York.

Tog je jutra Vicious došao do recepcije objašnjavajući da se ‘nešto dogodilo njegovoj djevojci’. Pronašli su je mrtvu, sklupčanu ispod umivaonika s jednom ubodnom ranom u predjelu želuca. Istoga je dana Sid uhićen, optužen za ubojstvo (bez predumišljaja), te uz jamčevinu pušten iz zatvora. Tri je mjeseca kasnije preminuo od predoziranja heroinom, pa je policija slučaj zatvorila odbacivši sve optužbe protiv basista Sex Pistolsa. Za njih je sve bilo čisto kao suza: ubio je djevojku, ubio je sebe i priči je kraj.

Smrti Sida i Nancy ušle su u legendu, no prava se istina zapravo nikada nije saznala. Skoro 30 godina nakon smrti Nancy Spungen, filmaš Alan Parker predstavio je film “Who Killed Nancy?” (2009.). U nimalo lijepom prikazu Spungen, Parker kaže da je mlada ovisnica u svom kratkom životu uspjela stvoriti dovoljan broj neprijatelja. “Iskreno, naslov ‘Tko je ubio Nancy?’ najgori je mogući naslov. Film se trebao zvati ‘Tko nije ubio Nancy i 500 dokaza zašto'”, kazao je Parker u razgovoru za BBC. Prema njegovoj teoriji, Vicious je zbog velike količine sedativa bio u nesvijesti kada je Spungen izbodena, a dodaje da im je iz sobe ukradeno 24 tisuće dolara, novac koji je Sid zaradio obradom “My Way” Franka Sinatre.

Za Parkera je motiv bila pljačka, a Nancy se našla na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Kao mogućeg krivca spominje stanovitog narkomana Michaela koji je živio na šestom katu Chelsea Hotela i koji je često posjećivao Sida i Nancy i nakon ubojstva viđen je s njezinom gumicom za kosu. Neki će reći da je Nancy počinila samoubojstvo, Phil Strongman u knjizi “Pretty Vacant: A History of Punk” optužuje glumca i komičara Rocketsa Redglarea, a da je Sid ubojica nije vjerovao ni menadžer Pistolsa Malcolm McLaren.

Tagovi
chelsea hotel my way nancy spungen sex pistols sid vicious