Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Zašto je korisno (i zabavnije) svirati uz backing track?

Zašto je korisno (i zabavnije) svirati uz backing track?

Backing tracks su jedan od najboljih načina kako možete poboljšati svoje sviranje gitare. Mogu vam pomoći u upoznavanju s ljestvicama, tehnikama, različitim načinima dobivanja tonova, osjećaju za ritam… Uz njih možete isprobati sve lickove, riffove, fraze, teme, melodije, tempo… Zabavnije su nego svirati ‘na suho’ ili samo uz metronom.

Kada svirate uz jednu od njih, prvo obratite pažnju na izmjenu akorda, a zatim na ugođaj koji stvaraju. Pokušajte pratiti je uz gitaru, do mile volje isprobavajte sve što vam srce poželi. S vremenom ćete početi razvijati osjećaj kako neke stvari trebaju zvučati, proširit ćete način razmišljanja, naučiti slušati i druge instrumente (što je osobito važno poželite li svirati u bendu). A slušate li akorde i pratnju dovoljno dugo, možete biti kreativni i zapisati kakvu novu melodiju… Kada se uhodate, kasnije će vam biti puno lakše prepoznati određene ljestvice, uzorke i slično u dragim vam pjesmama.

Za početak je najbolje svirati uz pentatonsku ljestvicu.

Veliku kolekciju backing tracks različitih ugođaja napravio je Nick Neblo i uz nju možete svirati ovdje:

Par dobrih backing tracks: