Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Započnimo s fingerstyle tehnikom!

Započnimo s fingerstyle tehnikom!

Fingerpicking je jedna lijepa tehnika na gitari s kojom možete paralelno svirati ritam (pratnju) i melodiju. Uz pretpostavku da ste dešnjak (desnom rukom svirate, a lijevom hvatate akorde), potrebno je ‘odvojiti’ palac desne ruke od ostatka njezinih prstiju i učiiti ga ‘nezavisnim’. Slično kao kod sviranja klavira – palac će predstavljati lijevu, a prsti desnu ruku.

Trebat će dosta vremena, ali konačni rezultat je vrijedan svakog uloženog truda. Ukratko i pojednostavljeno: probajte zamisliti da je palac ‘zadužen’ za četvrtu, petu i šestu žicu, kažiprst je zadužen za treću, srednji prst za drugu, a prstenjak za prvu žicu. Uhvatite A-mol, palac stavite na petu žicu, kažiprst na treću, srednji prst na drugu i prstenjak na prvu…

Palcem počnite svirati ritam na gornje tri žice: prvo lupite petu, pa četvrtu, pa šestu, pa četvrtu i onda opet ispočetka… Cijelo vrijeme držite A-mol, a dok palac ‘šeta’, ostali se prsti NE MIČU već odmaraju na žicama koje ste im zadužili… Nakon nekog vremena vježbanja, kada dosadite ukućanima, susjedima, pa i sami sebi, svaki drugi put kad palcem odsvirate petu žicu – trznite prstima ostatak akorda. Zapisano kao tablature, izgleda ovako:

 

A to je tek početak .-) Bitno je u glavi stvoriti sliku da palac uvijek i jedino ide samo gore-dolje i s vremenom ćete prestati razmišljati o njemu, njegovi pokreti postat će automatski. Bit će kao metronom koji uključite i on radi svoje, što vam ostavlja više vremena za razmišljanje što i kako rade prsti. Vježbajte polako, sporo (postepeno ubrzavajte) i budite strpljivi. Neće proći dugo i svirat ćete “Windy and Warm” .-)