Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Vodič kroz žice za gitaru (1)

Vodič kroz žice za gitaru (1)

Vrsta žica koje ćete staviti na gitaru jedan je od onih elemenata koji itekako utječu na to kako će ona zvučati. Uz pravi i pravilno izabran komplet žica, čak i ‘obična’ akustična gitara može zvučati fantastično.

Naravno, ne možete uzeti sad bilo koje žice i staviti na bilo koju gitaru. Iako neiskusnom uhu (i oku) sve žice izgledaju isto ili slično, ipak postoje neke razlike. Klasične i akustične gitare izgledaju praktički isto, ali zbog različitog načina kako su konstruirane koriste različite vrste žica. Tako ćete za klasičnu gitaru odabrati ‘plastične’ (nylon), a za akustičnu metalne (steel) žice. Klasične gitare jednostavno ne mogu izdržati silu napinjanja i zatezanja metalnih žica, no ako ih ipak odlučite staviti na jednu – imat ćete sreće ukoliko vam se samo ‘bridge’ odigne od ploče; bolje i to nego da vam se iskrivi vrat.

Jedan od pojmova s kojim ćete se susresti kod izbora metalnih žica je ‘gauge‘, a to je ništa drugo do ‘debljina’. Gauge se mjeri u tisućitim dijelovima inča što znači da 13-gauge žica ima debljinu od 0.013 inča. Debljina žica najčešće se kreće od 0.010 do 0.059, a o njoj ovisi boja zvuka.

Tanje žice (light gauge) lakše su za sviranje i bolje za početnike koji još nemaju dovoljno snage u prstima, lakše ih je pritisnuti i ‘bendati’, a i manje opterećuju vrat gitare. Imate li neku staru akustičnu gitaru ili gitaru s ne baš posve ispravnim vratom, tanje žice uvijek su dobar izbor. S druge strane, tanje žice lakše pucaju, često uzrokuju i onaj ‘buzzing’ (osobito kod gitara koje imaju tzv. ‘low action’), a proizvode i nekako slabiji zvuk koji u pravilu i kraće traje.

Deblje žice (heavy gauge) praktički su suprotnost tanjima. Njima će se prikloniti iskusniji glazbenici kojima treba dovoljno glasan zvuk dužeg trajanja i čiji ih prsti mogu svirati bez problema. Jasno, i vrat gitare treba biti dovoljno čvrst da ih ‘izdrži’.

Iako svaki proizvođač žica ima svoju metodu označavanja koja može minimalno varirati, u tablici možete pronaći kako najčešće izgleda debljina žica: