Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Tri najčešće pogreške kod učenja sviranja gitare

Tri najčešće pogreške kod učenja sviranja gitare

Naučiti kako svirati gitaru istovremeno je i zanimljivo, ali i izazovno. Bezbroj je tehnika koje otvaraju jednako toliko mogućnosti. Ipak, tri su najčešće pogreške zbog kojih će vam biti teže ostvariti cilj i koje vam onemogućuju da zablistate punim sjajem, kojim god putem krenuli.

1. TREBATE ZNATI UŠTIMATI GITARU
Prije nego što prosvirate, nužno je uštimati gitaru kako biste proizveli pravi zvuk i prave tonove. No, s obzirom na veliki broj tunera i gadgeta koji pomažu kod ‘štimanja’ gitare, mnogi gitaristi početnici više se oslanjaju na njih, nego na ‘štimanje’ bez njih, samo po sluhu. Postoje trenuci kada pri ruci nećete imati tuner, a ako ga već volite koristiti – slušajte kako treba zvučati svaka žica na uštimanoj gitari. Nekada probajte uštimati gitaru samo po sluhu, pa onda s tunerom provjerite koliko ste bili blizu.

2. PAZITE NA RITAM I TEMPO
Mnogi se gitaristi zanesu kada krenu vježbati akorde, ljestvice, lickove, riffove i slično, pa prestanu voditi računa o tempu i ritmu. A upravo zbog njih glazba zvuči kako zvuči – prave izmjene akorda u ritmu, skupa s pauzama i praznim hodom. Ne obraćanje pažnje na njih može upropastiti cijelu pjesmu, otežati vam sviranje s drugim ljudima i koješta drugo… Probajte svirati s metronomom koji će vam pomoći u razvijanju osjećaja za ritam.

3. NE OČEKUJTE SAVRŠENSTVO ODMAH I SADA
Nakon dugih i napornih sati vježbanja i sviranja, mnogi se obeshrabre kada ne primijete rezultat i perfekciju kojoj teže. Mnogi se ostave sviranja i dignu ruke od gitare. Međutim, u ovom procesu učenja, naglasak je na progres, na napredak, a ne na rezultat. Svatko od nas uči drugačijim tempom, drugačijom brzinom i na drugačiji način, tako da nema smisla uspoređivati se s drugima. Ukoliko doista osjetite da stagnirate – promijenite pristup i pronađite stil i tehnike u kojima se možete lakše prepoznati. I zbog toga možete ponovno postati inspirirani i motivirani za daljnje učenje.