Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Što je Nashville Tuning?

Što je Nashville Tuning?

Ako ste ikada željeli dobiti onaj specifični zvuk gitare s 12 žica, ali nemate gitaru s 12 žica, rješenje je Nashville tuning.

Ukratko, Nashville Tuning jedan je od načina kako naštimati gitaru. Nije ništa komplicirano kao kod “New Standard Tuninga” Roberta Frippa, gitara se i dalje štima kao E A D G H E, ali najdublje žice (E A D i G) naštimane su oktavu više, dok prva i druga žica (E i H) ostaju normalne. Kao da imate “dvanaesticu”, ali bez “normalnih” žica. Nashville Tuning često se naziva i High Strung Tuning, mada postoji jedna sitna razlika: kod High Strung Tuninga G žica ostaje kakve jest.

Gitara s Nashville Tuningom najčešće se koristi kao pratnja običnoj gitari i ako ste pomislili da će te dvije gitare onda zvučati kao jedna “dvanaestica” – neće, zvučat će bolje.

A tko je sve svirao s Nashville Tuningom? Keith Richards, David Gilmour, Johnny Marr, Mark Knopfler, Elliott Smith, James Taylor, Ry Cooder, Joe Satriani, Eagles, a među poznatijim pjesmama gdje je možete čuti su “Wild Horses” Rolling Stonesa, “Hey You” Pink Floyda, “Dust in the Wind” Kansasa, “Golden Heart” Marka Knopflera…