Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Što je CAGED sustav?

Što je CAGED sustav?

Svaki put kada odlučite ‘zagrebati’ dublje i proširiti znanje, ili nabavite knjigu, pogledate nekakav video s YouTueba, ili gledate na omiljenim stranicama s instrukcijama, velika je vjerojatnost da ćete naletjeti na nešto što se zove CAGED sustav (sistem). S obzirom koliko se često pojavljuje i koliko se o njemu priča, vjerojatno postoji razlog zašto.

Što je, zapravo, CAGED sustav?

CAGED sustav je logički pregled vrata gitare (fretboarda) i s njim je puno lakše snaći se među svim tim poljima, žicama; lakše je svirati lickove, solaže…

Cijeli sistem proizlazi iz načina kako hvatate pet durskih akorda, i to otvorenih: C dur, A dur, G dur, E dur i D dur. Svaki od tih hvatova može se pomicati po vratu gitare gore-dolje.

Uzmimo, primjerice, A dur: odsvirate li A dur vidjet ćete da prstima hvatate samo tri polja na tri žice, svirate x02220. Kada biste taj hvat pomaknuli za dva polja (samo ovaj dio koji držite prstima) dobili biste H dur. No, to znači da bismo ove prazne žice morali nekako zatvoriti, kako bismo zadržali izgled hvata: x04440 nema smisla, moramo održati identičan ‘razmak’, pa hvatamo x24442.

Krenemo li redom, od C akorda, pomaknemo li ga za jedno polje dobit ćemo C#, pomaknemo li za dva polja dobit ćemo D. No, svaki put moramo ‘zatvoriti’ prazne žice.

Identično je sa svim akordima koji tvore CAGED… Kako to izgleda na vratu gitare, na primjeru C dura, možete vidjeti ovdje:

Formula za tvorbu akorda je 1-3-5, crveni R je root ton (1), a crni su 3 i 5 akorda. U slučaju C dura, akord po formuli 1-3-5 glasi C-E-G, što će reći da je C – 1 (root, crveni), E – 3 (crni) i G – 5 (crni)

Igrajte se sa svim akordima, pomičite svih pet po vratu gitare, zapamtite gdje su root note (jer po njima možete gledati kako napraviti akord) i vrlo brzo ćete ući u štos .-) Primjerice, ako je root nota negdje na šestoj žici, možete akord praviti kao E hvat ili kao G hvat…