Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Smiju li metalne žice na klasičnu gitaru i plastične na akustičnu?

Smiju li metalne žice na klasičnu gitaru i plastične na akustičnu?

Prvo i najvažnije: metalne žice ne idu na gitaru koja je predviđena za plastične žice. Klasične gitare drugačije su građene od akustičnih i stavite li na njih metalne žice dogodit će se da ćete je zauvijek i trajno oštetiti i/ili uništiti.

Kada se zategnu, metalne žice stvaraju ogromnu silu za koju klasična gitara nije predviđena i mogu se dogoditi različita oštećenja: može se otkinuti cijeli bridge i kobilica, odvojiti gorna ploča, iskriviti vrat…

A što je s plastičnim žicama na akustičnoj gitari? Može, ali gitara bi nakon toga trebala na generalni setup (plastične žice su deblje, znaju ‘skliznuti’ s vrata, pragovi znaju ‘zujati’ i slično…).

Ako se pitate kako uopće staviti plastične žice na bridge akustične gitare, jer plastične žice nemaju onu kuglicu (ball-end) na kraju koja se zaglavi s bridge pinom, već se vežu za bridge – vjerovali ili ne, postoje ball-end plastične žice.