Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Par savjeta za početnike

Par savjeta za početnike

1) Svatko od nas ima jače strane i slabe točke. Nekome su slabe točke ritam, nekome solaže, a nekome fingerpicking. I svaki glazbenik ima svoje trikove kako pobijediti svoje slabe točke. Vjerovali ili ne, BB King je jednom rekao da mu najteže svirati akorde.

2) UVIJEK svirate bolje nego što mislite da svirate.

3) Slušatelj najčešće i ne primijeti da ste pogriješili ako nastavite svirati. Pogriješili ste? Dobro. Nastavite dalje kao da ništa nije bilo. Nemojte stati.

4) Proces učenja sviranja bilo kojeg glazbenog instrumenta zna zavarati. Napredak zna biti spor i polagan, a onda se samo jednog dana probudite i znate svirati. Taj trenutak dođe naglo i odjednom, bez da i primijetite. Samo ne treba odustati kada svirka postane spora i polagana – u jednom će se trenutku dogoditi ogroman skok.

5) Nikada, ali NIKADA, nemojte da vas netko tjera da svirate ono što ne želite. Ako treba, promijenite učitelja. Dobar učitelj moći će vam većinu osnovnih stvari objasniti na primjeru pjesama koje volite i želite svirati. Samim time, vaša motivacija je bolja i veća. Ako postoji neka pjesma koja je iznad vaše trenutne razine – svejedno je probajte naučiti svirati.

6) Ne trebate svakoga dana sjediti i vježbati satima; jedino ako vam je cilj biti koncertni profesionalac u svijetu klasične gitare. Za većinu drugih gitarista dovoljno je prosviruckati od 5 do 20 minuta dnevno. Pet minuta koncentriranog sviruckanja iz gušta vrijedi puno više od sat vremena frustrirajućih vježbi. Možete gitaru ostaviti i na vidljivom mjestu, na dohvat ruke, pa svaki put kad imate “praznog hoda” malo nešto zasvirate tek tako…

7) Nije sve u brzini i “ljestvicama”… Ništa ne može nadmašiti melodiju/akorde koji kod slušatelja izazovu emociju.