Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Par pitanja koja je početnicima neugodno postaviti

Par pitanja koja je početnicima neugodno postaviti

Kada krenete svirati gitaru, naravno da ne možete odmah znati “sve”; nećete znati “sve” svirate li je i 30 godina. Dosadašnje iskustvo pokazalo je da postoje neka pitanja o kojima iskusniji gitaristi više ne razmišljaju i odgovori im se podrazumijevaju, ali početnike itekako zanimaju, samo im je neugodno postaviti ih da ne bi ostavili pogrešan dojam. Stoga, evo par takvih pitanja i odgovora na njih:

1) Zašto akustična gitara ima manje polja nego električna?
Zbog kraće dužine žica i većeg tijela gitare, “viši” pragovi bili bi posve nepraktični za sviranje – kako biste im uopće prišli rukom? Osim toga, “action” (udaljenost žica od fretboarda) bio bi previsok. Većina akustičnih gitara ima 19 polja, ali već iza 15. polja sve ju je teže svirati. Većina električnih gitara ima 22 ili 24 polja i sva su lako dostupna.

2) Ako obojim gitaru u neku drugu boju, crtam ili šaram po njoj – utječe li to na zvuk?
Obojite li električnu gitaru, utjecaj boje na zvuk je apsolutno zanemariv. Puno je važnije da ne oštetite “magnete”. Neki gitaristi reći će da određene boje bolje utječu na zvuk same gitare, no “boja” kao takva nema nikakve veze sa “zvukom” koji je vibracija. Za razliku od električnih gitara, bojanje akustične gitare utjecat će na njezin zvuk, zato što se on proizvodi na posve drugačiji način

3) Koje žice najčešće pucaju? Kada žica pukne, može li me ozlijediti?
Pričamo li o električnim i akustičnim gitarama gdje su metalne žice – najčešće puca prva, E žica. Kod klasičnih gitara gdje su plastične žice – najčešće puca četvrta, D žica. Kada žica na gitari pukne, ponaša se kao svaka žica koja pukne – može odletjeti u bilo kojem smjeru. U teoriji zasigurno postoji nekakva malena vjerojatnost da vas ozlijedi, ali u praksi nisam upoznat da je itko ostao bez oka .-)

4) Zašto klasična gitara ima plastične žice?
Odgovor na ovo pitanje potražit ćemo u prošlosti: preteče gitara izrađivale su se znatno drugačije nego danas, a žice su se doista pravile od životinjskih crijeva. Kako su se vremena mijenjala, tako je bilo sve teže imati masovnu proizvodnju ovakvih žica (a ni ljudi više nisu gledali blagonaklono na tu praksu), pa se kao znatno jeftinija alternativa nametnula plastika.

5) Zašto akustične gitare imaju samo jedan vijak za remen?
Većina akustičnih gitara ima samo jedan vijak za remen, tzv strap knob, i to najčešće na dnu tijela. Zbog veličine i oblika akustične gitare, puno je lakše imati jedan kraj remena zavezati za taj vijak, a drugi kraj za vrat, iza konjića.