Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Može li gitara biti savršeno uštimana?

Može li gitara biti savršeno uštimana?

Mnogi će se razočarati kada čuju odgovor na pitanje iz naslova. Jer odgovor je – ne. Neovisno o kojoj gitari je riječ, bio to jeftini Konzumcaster ili pet tisuća dolara vrijedan Martin, jednostavno nikada ne može biti savršeno uštimana.

Richard Lloyd iz punk rock benda Television objasnio je ovaj problem iz perspektive glazbenika-fizičara, no da skratimo: ako znamo da se akordi tvore od prvog, trećeg i petog tona u ljestvici tonaliteta, taj treći ton uvijek će biti mrvicu “previsok”. Odsvirajte, recimo, G-dur i primijetit ćete da je H-žica zvuči ‘više’ nego što bi trebala.

Stoga Richard predlaže da gitaru probate uštimati ovako:

1) Prvo uz pomoć štimera (ili bilo kojeg drugog pomagala) naštimate šestu, E žicu.
2) Zatim pritisnete deseto polje E žice, to je ton D, i po tom tonu štimate praznu D-žicu.
3) Zatim pritisnete peto polje D-žice; to je G i po tom tonu naštimate praznu G-žicu.
4) Pritisnete drugo polje na G-žici da biste dobili ton A. Praznu A žicu (oktavu niže) naštimate po tom tonu.
5) Zatim na A-žici pritisnete drugo polje kako biste dobili ton H i po tom tonu naštimate praznu H-žicu (koja je oktavu više).
6) I za kraj, na D-žici pritisnete drugo polje; to je ton E i po tom tonu naštimate prvu, praznu E-žicu (koja je oktavu viša).

Na sličnom tragu razmišlja i kanadski kantautor James Taylor koji je podijelio lekciju na koji način štima svoje gitare (i ne, ovo nije štimer u prirodnoj veličini .-)):