Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Moja prva pentatonska ljestvica

Moja prva pentatonska ljestvica

Početnici kojima nakon nekog vremena dosadi puko sviranje akorda, često požele proširiti svoju muzikalnost i potraže način kako smisleno vježbati prstomet. Učenje glazbenih ljestvica jedan je od najlakših načina kako postići ovaj cilj, a jedna od najlakših ljestvica koju možete naučiti je ona pentatonska.

Pojednostavit ćemo je za početak (jer nešto opširnije treba ostaviti za instrukcije i poduke, zar ne?) i objasniti na primjeru C-dura i A-mola. U samoj riječi ‘pentatonska’, ‘penta’ znači ‘pet’… Dakle, ljestvica se sastoji od pet tonova. Znamo da prirodna dur ljestvica glasi C D E F G A H C, a pentatonska ljestvica ima iste tonove kao prirodna, ali bez četvrtog i sedmog tona: C D E G A C; ispustili smo ton F i ton H, te ostali na samo pet tonova.

Komplementarna molska ljestvica C-duru je ona za A-mol i ona glasi A H C D E F G A. I u njoj ćemo izbaciti ton F i ton H, a to znači da kod molova pentatonska ljestvica nema drugi i šesti ton. Pa glasi A C D E G A. Isti su tonovi kao kod durske ljestvice, ali nismo počeli s tonom C, već s tonom A. Isti princip – durska bez četvrtog i sedmog tona, a molska bez drugog i šestog – primjenjuje se na sve tonalitete.

Vratimo li se na C-dur i A-mol, raspored tonova pentatonskih ljestvica na prva tri polja (uključujući i prazne žice) izgleda ovako:

A ovo je par vježbi koje će vam pomoći razgibati prste i brže se upoznati kako zvuči prva pentatonska ljestvica koju ste naučili. Pentatonske ljestvice odlične su za pravljenje riffova, za prijelaze iz akorda u akord, a dobro dođu kod blues i country pjesama.