Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Lagani jazz akordi

Lagani jazz akordi

Jazz akordi mogu obogatiti i malo začiniti vaš stil sviranja. I nije važno želite li uopće svirati pravi jazz ili ne, akordi se sjajno uklapaju i u sve druge žanrove i stilove, od popa, rocka, countryja, bluesa…

Želite li oplemeniti stil sviranja i dodati mu jazzerski ugođaj, ovih 15 akorda dobar je početak: hvatovi su lagani, lijepo zvuče i kad-tad biste naletjeli na njih.

U pet skupina po tri akorda pokrit ćemo maj7, min7, dom7, min7b5 i dim7. Root nota je označena crvenom bojom, prvi primjer svake skupine započinje na E žici, drugi na A žici, a treći na D žici. Broj unutar svakog kruga predstavlja prst lijeve ruke: 1 je kažiprst, 2 srednji prst, 3 prstenjak, a 4 mali prst. X označava da se žica ne svira.

Najljepše od svega – svaki hvat se može pomicati gore-dolje po vratu gitare, a raspored prstiju ostaje isti. Primjerice, Gmaj7 hvat pomaknete za dva polja prema dolje, dobit ćete Amaj7. Ako Cmaj7 pomaknete za jedno polje prema gore – dobit ćete Hmaj7. A ako Fm7b5 pomaknete za dva polja prema dolje dobit ćete Gm7b5.

Maj7
– u njemu su 4 tona, a formula je 1-3-5-7 durske ljestvice

Min7
– i u njemu su 4 tona, a formula je 1-b3-5-b7 durske ljestvice

Dom7
– obična ‘sedmica’, često se koristi i u bluesu, a formula joj je 1-3-5-b7

Min7b5
– često ga se naziva i ‘half diminshed’, a formula je 1-b3-b5-b7

Dim7
– ovdje je specifično što je sedmi ton snižen dva puta, pa zvuči kao šesti ton, a formula je 1-b3-b5-bb7