Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Koju trzalicu izabrati?

Koju trzalicu izabrati?

Na pitanje koju i kakvu trzalicu izabrati, najlakši odgovor glasi: isprobajte što je više trzalica moguće dok ne nađete savršenu za sebe.

Gledamo li generalno, u obzir trebate uzeti materijal od kojeg su napravljene, oblik i debljinu. Debljina trzalice je nešto s čime ćete će se najčešće susresti, pa da se upoznamo s osnovnom podjelom:

1) Tanka (thin) trzalica je svaka trzalica debljine od .48 do .60mm. Sjajne su za akustičnu gitaru, ‘dvanaesticu’ i za svako nježno, profinjeno sviranje; idealne za pratnju. S obzirom na to da su tanke, pružaju puni, ‘trebly’ ton i lijepo klize preko žica. No, nisu baš najzahvalnije po pitanju kontrole, baš zbog toga jer se lagano i velikim dijelom svijaju, pa je s njima teško solirati.

2) Srednja (medium) trzalica je svaka trzalica debljine između .73 i .88mm; najčešća i najuobičajnija debljina. Najbolji kompromis između savitljivosti kod sviranja punih akorda i ritma, te krutosti potrebne za soliranje.

3) Debele, teške (heavy) trzalice pokrivaju raspon od 1.0 do 1.14mm. Ukoliko volite solirati, slušate heavy rock ili metal, one su pravi izbor za vas. Pružaju sjajnu kontrolu.

4) Extra heavy trzalice (od 1.5 do 2.00mm) daju topao i mekan zvuk. Najčešće ih koriste jazzeri ili gitaristi koji vole dublji zvuk.