Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Koji osnovni G-dur hvatati i kako?

Koji osnovni G-dur hvatati i kako?

Krenete li učiti svirati gitaru, možda vas iznenadi što osnovni G-dur možete uhvatiti na nekoliko različitih načina. U jednoj knjizi piše ‘ovako’, netko na forumu kaže ‘onako’, a netko u YouTube lekciji tvrdi nešto treće… Pa, koji je onda ‘pravi’ način kako hvatati G-dur?

Tri su osnovna načina kako hvatati G-dur. Prva dva su identični tonovi, no s različitim prstometom, dok su kod ovog trećeg potrebna četiri prsta.

Kod sviranja gitare, uvijek je potrebno pronaći što jednostavniji način za izmjenu iz jednog akorda u drugi. Jedna od najčešćih izmjena bit će ona iz G-dura u C-dur ili obrnuto. A od tri gore predložena načina prstometa, samo jedan ima dijelom isti prstomet kao C-dur. Iz tog razloga, poželjno je G-dur hvatati na način da koristite 320004 prstomet, jer će vam biti puno lakše ‘skliznuti’ iz G-dura u C-dur. Hvatate li ga na bilo koji drugi način, morat ćete u potpunosti prearanžirati prste.

Prijelaz iz G-dura u C-dur često ide i preko G7, akord koji je opet puno lakše uhvatiti koristite li 320004 prstomet.

Poželjno je s vremenom naučiti sve načine kako uhvatiti G-dur, ali za početnike je najbolje držati se navedenog prstometa. Uz prijelaz na C-dur, lakši je i prijelaz u E-mol, pomičete samo jedan prst… Kasnije, kod malo kompleksnijih pjesama, postojat će različite varijacije i različiti prstometi kod hvatanja G-dura, pa ćete trebati razmišljati s kojeg akorda dolazite na G-dur i na koji akord s njega odlazite.