Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Koja je razlika između akorda i hvata?

Koja je razlika između akorda i hvata?

Prema definiciji, akord (chord) je sazvučje triju ili više tonova i kao takav može se odsvirati na bilo kojem instrumentu, dok je hvat (shape) karakterističan položaj ruke i prstiju na vratu gitare s kojim se ti akordi hvataju.

Standardno naštimane gitare (E A D G H E) imaju svoje hvatove, baš kao i gitare s drugačijim štimom i drugi žičani instrumenti poput mandoline, tamburice, bendža…

Primjerice, uhvatite D-dur… Kažiprst ide na drugo polje treće žice, srednji prst na drugo polje prve žice, a prstenjak na treće polje druge žice i četvrta žica je “prazna”. Sad taj isti hvat pomaknete za dva polja (tako da su kažiprst i srednji prst na četvrtom polju pripadajućih žica) i umjesto četvrte prazne odsvirate praznu šestu, dobili ste E-dur.

Dakle, E-dur kao D hvat (E major, D shape). A pomaknete li tri prsta s kojima držite A-dur za dva polja, ta tri prsta sada drže H-dur i tako dalje…