Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Kako se s gitare prebaciti na ukulele?

Kako se s gitare prebaciti na ukulele?

Svirate li već gitaru, možda u jednom trenutku odlučite okušati se na ukuleleu. S druge strane, možda baš prvo potražite instrukcije iz ukulelea što može biti dobar uvod u sviranje gitare.

Gitara ima šest žica, ukulele četiri, a mi pet prstiju na jednoj ruci. Ukulele je jednostavniji instrument, pristupačniji, ne treba puno vremena da se svladaju osnove, ne zauzima puno mjesta i možete ga nositi sa sobom na put kamo god krenuli. I najvažnije od svega – zabavan je .-)

Za početnike bih preporučio poduke iz ukulelea, a za one koji već sviraju gitaru, kratko objašnjenje kako ukulele funkcionira:

1) Stavite kapodaster na peto polje gitare. Tonovi koji kapodaster pritišće su (odozdo prema gore): A E C G D A.

2) Pravit ćemo se da gornje dvije žice ne postoje, pa nam ostaju samo tonovi A E C G. I samo zamislite da je ovaj G naštiman oktavu više. I to su ukulele: prva žica na ukuleleu je A, druga je E, treća je C, četvrta je G (ali oktavu više).

3) Svirate li akorde na ukuleleu, svirate ih na identičan način kao što biste svirali akorde na gitari, samo što nemate dvije gornje žice i trebate voditi računa o tonalitetu. S kapodasterom na petom polju gitare, C-dur hvata se kao G-dur, no na ukuleleu hvatate samo treće polje na prvoj žici, ostale žice su prazne.

4) Ukulele zamislite kao gitaru bez pete i šeste žice i tako razmišljajte o akordima na ukuleleu. Prstomet je identičan za sve akorde. Jednostavno zamislite da je konjić na ukuleleu kapodaster na petom polju gitare i to je to, akordi, tonovi – sve je isto .-) Za sve ostalo – tu su instrukcije!