Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Kako naučiti svirati brzo? I zašto?

Kako naučiti svirati brzo? I zašto?

Da biste svirali brzo, prvo morate svirati sporo“, poslovica je koju će vam često ponavljati gitaristi i učitelji gitare. Mnogi novi gitaristi misle da je mit, mnogi ne razumiju u potpunosti što ona znači, a mnogi je jednostavno ignoriraju. Neki će reći da nije baš toliko važna, no važna je. I više nego što se možda čini.

E sad, možemo postaviti pitanje – zašto uopće želite svirati brzo? Što ako ne volite ono brzinsko ‘shreddanje’ ili nekakve turbo-brze lickove u kojima vam ruka leti po vratu gitare, a prsti su brži od oka? Brzo sviranje ne znači nužno razvijanje brzine, ne znači nužno da trebate cijeli vrat gitare proći u deset sekundi; brzo sviranje pomaže u razvijanju spretnosti.

Jednom kada podignete prag brzine i steknete sigurnost u bržem sviranju, prsti će se puno lakše i s manje ukočenosti kretati po fretboardu. Kao da će dobiti krila, i posve je nebitno svirate li metal, jazz, blues, rock, klasiku, country…

Kada svirate polako i sporo, ne samo da ćete s vremenom razviti spretnost, već ćete u startu svirati ispravno, čisto i bez greške, a s vremenom ćete – uz praksu i vježbu – postajati sve brži i brži.

Ključni elementi:

STRPLJIVOST
Ponekad je teško svirati sporo i polako kada, naravno, odmah želimo vidjeti brzi rezultat. Čujemo nešto zanimljivo i želimo odmah odsvirati točno onako kako smo čuli. A to je, otprilike, kao da se sada ustanete i otrčite svjetski rekord na 100 metara. Fokus vam ne smije biti na razmišljanju kako što prije doći do cilja, već na proces dolaska do cilja: kako zvuči svaki ton, kako ih povezujete, kako ‘teku’ jedan za drugim… Naučite li svirati polako, čisto i točno, vaša će podsvijest pohraniti te informacije i kako ubrzavate tempo, tako će ga i te informacije pratiti.

PROMATRANJE, EKSPERIMENTIRANJE I SLUŠANJE
Trebate postati svjesni svoje tehnike. Držite li trzalicu na ispravan način? Slažete li prste kako treba? Može li se nešto odsvirati na drugačiji način? Ukoliko iznova ponavljate istu pogrešku, stanite i analizirajte zašto se događa. Jednostavno – eksperimentirajte. Držite li se tabova koje nabavite na internetu, ne morate se nužno držati onoga što u njima piše od tona do tona, isprobajte varijacije koje su vama lakše, logičnije, ljepše i kod kojih se vi osjećate ugodnije. Isprobavajte i budite fokusirani, nemojte dopustiti da vam um luta dok vježbate; trebate biti svjesni što svirate, zašto svirate i kako ono što svirate zvuči. Poslušajte i gitariste koji vam se sviđaju, svirajte uz njih, kopirajte njihovu tehniku i učite na njihovom primjeru.

VJEŽBANJE, VJEŽBANJE I VJEŽBANJE
Sve je stvar kontinuiranog i kvalitetnog vježbanja. I uvijek će biti dva koraka naprijed – jedan nazad. Ako stvaranje glazbe svedemo na čistu mehaniku – mišićima prstiju i ruke treba odmor. A i podsvijesti treba određeno vrijeme da posloži neke stvari kako bi postale automatske kada vam zatrebaju. Slično kao kod programiranja: da bi nekakav software (sviranje) radio kvalitetno – treba ga dobro isprogramirati (vježba).