Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Dur i mol ljestvica iz pentatonike

Dur i mol ljestvica iz pentatonike

Jedna od najpoznatijih, najpopularnijih i najčešće korištenih ljestvica je ona pentatonska, i to točno ovaj oblik označen sivom bojom. Kao što vidite, ispod jedne sive note piše ‘mol’, ispod druge ‘dur’.

Ovisno o tome krećete li udesno ili ulijevo dobit ćete molsku ili dursku pentatoniku. Primjerice, postavite krug označen kao mol na peto polje šeste žice i odsvirajte sve sive krugove: na šestoj žici svirate peto i osmo polje, na petoj peto i sedmo, na četvrtoj peto i sedmo, na trećoj opet peto i sedmo, na drugoj peto i osmo, te na prvoj peto i osmo. To što ste odsvirali je molska pentatonska ljestvica. U ovom slučaju riječ je o A-molu.

I sad zamislimo istu ljestvicu, ali idemo ulijevo: postavimo krug označen kao dur na peto polje šeste žice i sviramo sve sive krugove: na šestom polju sviramo samo peto polje, na petoj, četvrtoj i trećoj žici drugo i četvrto, a na drugoj i prvoj drugo i četvrto polje. I to je sada durska pentatonska ljestvica, u ovom slučaju riječ je o A-duru.

Želite li pentatonsku obogatiti prirodnim durom ili molom, samo odsvirajte zelene tonove između i pored sivih… Idete li udesno – dobit ćete prirodnu molsku ljestvicu, krenete li ulijevo dobit ćete prirodnu dursku ljestvicu.

Bitno je zapamtiti da je isti raspored, isti prstomet, isti oblik: udesno je mol, ulijevo je dur.