Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Drone tehnika na gitari

Drone tehnika na gitari

Možda niste upoznati s drone tehnikom, no vjerojatno ste je već dosad čuli u nekim pjesmama: “Paint It Black” Rolling Stonesa, “She Sells Sanctuary” Culta, “Cuts Like a Knife” Bryana Adamsa, “Shine” Collective Soula…

Ideja iza tehnike je da cijelu ljestvicu svirate oko jednog ‘drone’ tona, najčešće je to root nota. I ta root nota treba biti ili najviši ili najniži ton u ljestvici kako bi zvučao drugačije od ostatka tonova. Gledamo li gitaru, najlakše je drone tehniku provježbati tako da melodiju svirate na jednoj žici, dok iza svakog tona melodije ili paralelno slijedi drone ton.

Primjerice, uzet ćemo A-mol. Prvo ćemo odsvirati praznu A žicu. Zatim ćemo na D žici pronaći sve tonove koji čine A-mol ljestvicu, a to su A H C D E F G (A). I sada, ako želimo dobiti ‘drone efekt’, sve što trebamo napraviti je istovremeno svirati A i D žicu dok na D žici sviramo tonove A-mol ljestvice. Prazna A žica je ‘drone’.

Kako idući primjeri pokazuju, ‘drone’ ne mora biti samo na dvije žice… U primjeru s C dronom, treće polje na A žici trebate pritisnuti srednjim prstom.