Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

B-Bender gitare

B-Bender gitare

U country glazbi često se koriste tzv. B-Bender gitare, električne gitare koje u tijelu imaju mehanizam, odnosno polugu povezanu s držačem remena.

Gitaristu je dovoljno povući gitaru prema dolje kako bi se H žica (koju Amerikanci označavaju kao B) ‘bendala’ za, najčešće, cijeli ton. Zvuk koji se tako dobije podsjeća na pedal steel i pjesmi daje onaj “country” feeling.

Prvu B-Bender gitaru izumili su članovi grupe The Byrds, Gene Parsons i Clarence White. U početku su eksperimentirali i s drugim žicama, no u finalnom dizajnu iz 1968. zadržali su se kod H-žice. Tu originalnu gitaru, bijeli Telecaster iz 1956. danas redovito svira Marty Stuart.

Osim Stuarta, B-Bender (ili neku varijaciju) svirali su i Ronnie Wood iz Rolling Stonesa, Jimmy Page iz Led Zeppelina, Albert Lee, Bernie Leadon iz Eaglesa, a među pjesmama u kojima je možete čuti su “Tulsa County” Byrdsa, “Peaceful Easy Feeling” Eaglesa, “All of My Love” Led Zeppelina…