Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Kiksevi u studiju koji su završili na albumu

U vremenu prije digitalne tehnologije gdje se svaka greška može brzo, učinkovito i jeftino ‘ispeglati’, glazbenici su tijekom analognih snimanja albuma često znali pogriješiti ili bi na snimak uletjelo nešto što nisu željeli. Ispravci su bili skupi, greške možda banalne i jedva primjetne, pa su ih ostavljali na finalnim snimkama i dan-danas ih se može čuti ako pažljivo slušate. Neke od njih potvrdili su sami glazbenici i producenti, a o nekima možemo samo nagađati.

Pink Floyd – “Wish You Were Here”
Na samom početku pjesme prije nego što zasvira gitaru možete čuti Davida Gilmoura kako se nakašljao. Jedna od priča kaže da ga je taj, za sva vremena snimljeni kašalj patio do te mjere da se odlučio ostaviti cigareta.

Metallica – “Seek and Destroy”
Fanovi albuma “Kill ‘Em All” iz 1983. možda znaju da je – po samom priznanju Kirka Hammetta – solo na pjesmi odsviran iz drugog ili trećeg pokušaja bez puno vježbanja. I dok će svi reći kako je solo ispao super, Hammett objašnjava da postoji par nota s kojima je pretjerao u ‘bendanju’ pa su ispale iz tonaliteta: “Kad smo bili na turneji i kad bih trebao odsvirati taj solo, rekao bih sam sebi – ‘Dobro, sad ćeš ga odsvirati bolje nego što si ga snimio'”.

The Police – “Roxanne”
Dok nas gitara uvodi u pjesmu, čuje se neobičan akord na klaviru i Stingov smijeh. Sting se naslonio na klavir kako bi se odmorio, ali je smetnuo s uma da se već snima. Nasmijao se svojoj nespretnosti, a pjesmu su ostavili baš takvu kakva jest

Nirvana – “Polly”
Treću strofu pjesme Kurt Cobain započeo je znatno ranije nego što je trebao. Pogrešno tempirani stih ‘Polly said’ svidio se bendu, pa nisu ništa mijenjali ni popravljali.

https://www.youtube.com/watch?v=scmOYyBRdy8

The Strokes – “Someday”
Negdje oko 1:45 u pjesmi, dok bas i bubanj sviraju ‘bridge’, nekome su trebale upute, pa možemo čuti “keep rolling” ili “keep going”.

The Beatles – “Hey Jude”
Paul McCartney pogriješio je negdje oko 2:58 i svoju grešku prokomentirao riječima “Fucking Hell”.

Led Zeppelin – “Black Country Woman”
O Zeppelinima bismo mogli posvetiti čitav članak, no izabrali smo “Black Country Woman”. Dio pjesme sniman je van studija i odmah na početku čuje se prelijetanje zrakoplova i razgovor kako se treba, odnosno ne treba riješiti aviona.

Neutral Milk Hotel – “Oh Comely”
Na kraju osme pjesme s albuma “In The Aeroplane Over The Sea” čuje se ushićeno “Holy Shit!”. Priča kaže da je netko bio oduševljen što su pjesmu od osam minuta otprve odsvirali bez greške.

The Velvet Underground – “Heroin”
Negdje oko 6:17 Maureen Tucker prestala je lupati po bubnjevima.”Nisam više ništa čula, pa sam stala pretpostavljajući da su stali i drugi. Ali nisu, pa sam se ponovno uključila u pjesmu”, objasnila je Tucker.

Green Day – “Good Riddance (Time of Your Life)”
Billie Joe Armstrong pjesmu započne pogreškom. Krene opet i još jednom pogriješi. Zatim opsuje i krene zaozbiljski.

The Kingsmen – “Louie Louie”
“Louie Louie” snimljena je iz prvog pokušaja, bend je mislio da je riječ o demo snimci i nije si dao previše truda oko izvedbe. Greška nakon gitarskog sola i više je nego očita, ali ju je bubnjar stručno ‘izvukao’.

David Bowie – “Life on Mars”
Na samom kraju pjesme čuje se zvonjava telefona, a simpatičan je detalj u samom spotu. Kada se začuje telefon, Bowie pokaže rukom u stilu ‘sve je u redu, pusti neka zvoni, ionako smo gotovi’.

Tagovi
David Bowie green day greške na snimanju led zeppelin nirvana pink floyd The Beatles the police