Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Kako su Rolling Stonesi svijetu predstavili Windows 95

Dana 24. kolovoza 1995., Microsoft je – uz malu pomoć The Rolling Stonesa – svijetu predstavio operativni sustav Windows 95.

Sredinom devedesetih Bill Gates najavio je da će svako kućanstvo imati računalo, a u tome mu je mnogo pomogao Windows 95, preteča svih suvremenih sučelja. Premda ćudljiv, bio je jednostavan za korištenje, prvenstveno zbog Start menija. Klikom na ‘Start’ pokretali ste programe, prilagođavali sustav, pretraživali datoteke, sve što ste poželjeli… Ukratko, sve je započinjalo klikom na ‘Start’.

Bill Gates dosjetio se da bi “Start Me Up”, petnaest godina stara pjesma The Rolling Stonesa, bila idealna za njegovu marketinšku kampanju pa je osobno obavio razgovor s Mickom Jaggerom kako bi se dogovorili oko suradnje. Pitao je Micka koliko bi stajalo da se pjesma upotrijebi za reklamu, Jagger je lupio cifru u milijunima američkih dolara za koju je mislio da je poprilično velika, a Gates je bez pogovora platio. Priča se da je iznos bio između 10 i 14 milijuna dolara, mada će danas i Gates i Jagger reći da je riječ o znatno manjoj svoti.

Reklama za Windows 95 sa “Start Me Up” bila je marketinško remek-djelo. Osvojila je sve ciljane skupine – od klinaca koje je oduševio jednostavan zarazni riff do baby-boomera kojima su Stonesi bili poznato ime. Za Microsoft su bili prekretnica kako god gledali: dobili su milijune korisnika, Apple (IBM) im je gledao u leđa, a ni financijski aspekt nije zanemariv.

Windows 95 promijenio je način na koji koristimo računala, a prisjetimo li se svih problema koje nam je znao priuštiti, stih ‘you make a grown man cry’ iz “Start Me Up” i više je nego prikladan.

Tagovi
bill gates keith richards mick jagger rolling stones the rolling stones windows95