Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Kako je snimljen “Smells Like Teen Spirit” Nirvane

Kultni Nirvanin spot “Smells Like Teen Spirit” snimljen je 17. kolovoza 1991. za iznos između 30 i 50 tisuća dolara. A sve je počelo s par natuknica u Cobainovoj bilježnici i flyerima.

Puno prije snimanja, Kurt Cobain je u svoju bilježnicu zapisao kakve mu se ideje motaju po glavi i što je sve potrebno za napraviti spot. Neke su ideje prihvaćene, neke modificirane, neke odbačene.

Dan prije snimanja spota, skupa je s kolegama iz benda u klubu Roxy u Los Angelesu podijelio flyere s detaljnijim uputama što se očekuje od statista. Flyeri su bili odlično primljeni pa je stotinjak zainteresiranih poljubilo vrata studija.

Na samom snimanju Cobain je nagovorio redatelja Samuela Bayera da dopusti publici spustiti se na pozornicu pred sam kraj spota, a Michaelu Azerradu, autoru knjige “Come as You Are: The Story of Nirvana”, otkrio je da su ‘klinci’ bili toliko umorni od sjedenja tijekom snimanja da je sam kraj spota svojevrsni ‘srednji prst’ upućen redatelju koji ih je natjerao na tu torturu.

Spot za “Smells Like Teen Spirit” osvojio je nekoliko glazbenih nagrada, ušao u Guinessovu knjigu rekorda, postao jedan od najboljih video uradaka svih vremena, a MTV-u (dok je slovo M još uvijek značilo Music), po vlastitom priznanju, ‘posve promijenio dosadašnji izgled otvorivši ih novim generacijama’.

Tagovi
kurt cobain nirvana smells like teen spirit