Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Kad Mark Knopfler piše izvještaj s koncerta Deep Purple

Ime Marka Knopflera često možete pročitati u glazbenim kritikama i izvještajima s koncerata, bilo iz vremena Dire Straitsa ili solo karijere. Znatno rjeđe, njegovo ćete ime naći kao autora takvih tekstova.

Prije glazbene karijere, Knopfler je radio sve i svašta, a u svijet novinarstva zakoračio je kao sedamnaestogodišnjak. Nakon mature, započeo je studij novinarstva u Leedsu i 1969. zaposlio se u novinama Yorkshire Evening Post gdje je iduće dvije godine izvještavao s koncerata, pisao glazbene kritike i općenito pratio glazbenu scenu.

Studij novinarstva nije nikada završio (diplomirao je engleski jezik), no kao podsjetnik na njegove novinarske dane prisutan je članak iz Yorkshire Evening Posta od 12. prosinca 1969. godine.

Pet dana ranije, progresivni rock bend kratkoga vijeka i kaotičnog članstva po imenu Family i Deep Purple u postavi MKII (Blackmore, Lord, Paice, Gillan i Glover) održali su koncert u dvorani St. George’s Concert Hall u središtu Bradforda pred oko 1.500 posjetitelja. Među njima bio je i 20-godišnji Mark Knopfler kao glazbeni novinar YEP-a na službenom zadatku.

Osim izvještaja s koncerta, u članku je najavio i buduće nastupe Pink Floyda i grupe The Who koja se upravo spremala izvesti svoju rock operu “Tommy”.

Na samom kraju spomenut je i Steve Phillips, Knopflerov prijatelj i kolega iz manje poznatog zajedničkog benda The Duolian String Pickers i znatno poznatije zajedničke supergrupe The Notting Hillbillies.

Tagovi
deep purple dire straits izvještaj s koncerta mark knopfler