Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Grunge pojmovi koji su nasamarili The New York Times

Danas se o grunge glazbi i pokretu zna gotovo sve, ali početkom devedesetih kada se pojavio kao novi glazbeni žanr, otvorio se prostor za jednu od simpatičnih podvala.

U studenom 1992. velike novine The New York Times objavile su članak o novom žanru koji dolazi iz Seattlea i predvode ga Nirvana, Soundgarden, Mudhoney i drugi bendovi. Istražili su povijest i evoluciju grungea, ali se raspisali i o stilu koji su izvođači i fanovi njegovali. Uz priču kako su pokidane hlače i majice, uz koje su prva asocijacija drvosječe, simbol otpora protiv taštih, šarenih i svjetlucavih osamdesetih, The Times je ponosno objavio da ‘Grungeri’ – kao i svaka subkultura – imaju svoj sleng, svoj jezik i svoje izraze.

Objavili su Lexicon of Grunge, svojevrsni rječnik grunge izraza pa su čitatelji mogli naučiti da su ‘wack slacks’ stare, otrcane i pokidane traperice, da je ‘swingin’ on the flippity-flop’ druženje, da se ostajanje kod kuće petkom ili subotom navečer kaže ‘bound-and-hagged’, da je ‘lamestain’ osoba koja nije cool, a kada se napijete onda ste ‘bloated’ ili ‘big bag of bloatation’.

Neka tri mjeseca kasnije, mali časopis iz Chicaga po imenu The Baffler objavio je istinu iza grunge rječnika. U pripremi priče novinar The Timesa nazvao je izdavačku kuću Sub Pop Records sa sjedištem u Seattleu. Javila mu se 25-godišnja Megan Jasper, zaposlena ondje na recepciji. Kako ju je novinar ‘davio’ pitanjima i uporno pritiskao želeći doznati postoji li neki sleng među grungerima u Seattleu, Megan je – da ga skine s dnevnog reda – odlučila na licu mjesta izmisliti par izraza.

Izrazi su tako završili u uglednim novinama koje dugo vremena nisu vjerovale da su nasamarene. Štoviše, mislili su da je tekst The Bafflera podvala. Kada su napokon prihvatili činjenicu da grunge rječnik ne postoji, podvalu su nazvali iritantnom.

Grunge izrazi nikada nisu zaživjeli, ali članovi benda Mudhoney znali su ih satirično koristiti u nekim svojim intervjuima.

Tagovi
grunge grunge rječnik nirvana pearl jam seattle soundgarden