Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Glazbenici s titulom ‘Sir’, odnosno ‘Dame’

Britanska kraljica Elizabeta II na tronu je od 1952. godine. Ne može se reći da nije sklona davanju raznih odlikovanja pripadnicima glazbenog svijeta, no kako i među tim odlikovanjima postoje razine, glazbenici s titulom viteza rijetki su i klasa za sebe.

Još 1965., kraljica je članovima The Beatlesa dodijelila titulu MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) za svoj doprinos kulturi zabave. MBE najniža je razina odlikovanja, a iznad nje su nešto prestižnije OBE (Officer of…) i CBE (Commander of…). Sting, Eric Clapton, Roger Daltrey, Robert Plant i mnogi drugi dobili su ih za svoja glazbena postignuća.

Ipak, svega par glazbenika dobilo je viteštvo i titulu KBE (Knight Commander of the British Empire), odnosno počasnu titulu Sir (muškarci) i Dame (žene) koju smiju koristiti u javnosti. Jedini uvjet je da su državljani Ujedinjenog Kraljevstva ili zemalja Commonwealtha. Ukoliko nisu državljani, iza svog imena smiju navesti samo kraticu KBE.

Pita li se fanove, popis glazbenih vitezova trebao bi samo rasti, a već postoje kampanje koje ‘navijaju’ da novi vitezovi budu Jimmy Page i Brian May. Podsjetit ćemo na par glazbenika koji nose titulu Sir odnosno Dame.

Bob Geldof, KBE

Iako mnogi misle da je ‘britanski Elvis’, Cliff Richard, prva pop zvijezda koja je dobila viteštvo, tu je čast ipak prvi dobio Bob Geldof, frontman Boomtown Ratsa i organizator Live Aida. Pjevač i aktivist titulu viteza dobio je 1986. zbog svog zalaganja za pomoć ugroženom stanovništvu Afrike, no tehnički nikada neće biti Sir Bob. Kao Irac, smjet će samo iza svog imena staviti KBE.

Sir Cliff Richard

Titulu viteza nosi od 1995. zbog zasluga u glazbenom svijetu i humanitarnom radu. Do tog trenutka samo u Velikoj Britaniji prodao je više od 21 milijun singlova.

Sir George Martin

Pokojni producent George Martin najpoznatiji je po radu s The Beatlesima. Za života je osvojio pregršt priznanja i nagrada, uključivši nagrade Oscar, Grammy i upis u Kuću slavnih rock’n’rolla. Za svoj glazbeni doprinos svijetu, kraljica ga je 1996. odlikovala viteštvom.

Sir Paul McCartney

Godinu dana nakon što je George Martin postao vitez, istu je titulu zaslužio bivši Beatle Paul McCartney. “Ponosan sam što sam Britanac, danas je lijep dan i bio je to dugačak put od malene terase u Liverpoolu”, kazao je Macca na dan kad je postao vitez.

Sir Ringo Starr

Ili preciznije, Sir Richard Starkey. Bubnjar Beatlesa na viteštvo je čekao više od pola stoljeća, a 2018. dodijelio mu ga je princ William. “Bio sam na ručku s Paulom (McCartneyem) i obojica smo se smijali. Znamo odakle smo potekli, a sad smo Sir Paul i Sir Richard”, kaže Ringo.

Sir Elton John

Elton John već je bio nositelj titule CBE, pa je bilo logično da je 1998. unaprijedi u viteštvo. Titulu je zaslužio kako zbog glazbenog stvaralaštva, tako i humanitarnog rada s LGBT zajednicama i borbe protiv AIDS-a.

Dame Shirley Bassey

Basey je titulu DBE dobila 1999. godine kao znak priznanja za dugu i vanserijsku glazbenu karijeru u kojoj možemo podsjetiti na tri teme iz filmova o Jamesu Bondu, “Goldfinger”, “Diamonds Are Forever” i “Moonraker”.

Sir Tom Jones

Tom Jones itulu viteza dobio je 2006. godine. Sir Tom u jednom je intervjuu kazao da mu je Kraljica rekla da je ‘pružio zadovoljstvo mnogim ljudima’. Je li dodala ‘osobito damama’, nije poznato.

Sir Mick Jagger

Pjevač The Rolling Stonesa viteštvo je dobio 2003. godine, ali nije mu ga dodijelila kraljica Elizabeta II. Glasine kažu kako je smatrala da Jagger ne zaslužuje tu titulu, pa je namjerno na dan kada ga je trebala proglasiti vitezom zakazala manji operativni zahvat. Stoga je titulu viteza Jagger primio od princa Charlesa. Keith Richards vjerojatno se slaže s Kraljicom jer često zna reći da ‘Sir Mick’ nikako ne odgovara njegovom rock’n’roll nasljeđu.

Bono, KBE

Bono iz grupe U2 počasni je vitez zbog svog glazbenog i humanitarnog rada. Isto kao i Bob Geldof, smije koristiti samo kraticu. Zanimljivo je što mu titulu nije dodijelila Kraljica već veleposlanik David Reddaway u Dublinu.

Sir Van Morrison

Iako je i Van the Man Irac, ipak je iz Belfasta koji je dio Sjeverne Irske koja je dio Ujedinjenog Kraljevstva. Sir Ivan Morrison postao je 2016. kada mu je viteštvo zbog glazbenih zasluga i turističke promocije Sjeverne Irske dodijelio princ Charles.

Sir Rod Stewart

Rod Stewart zitulu viteza nosi od 2016., a kao i mnogi s ovog popisa dobio ju je zbog glazbenog i humanitarnog rada. Dodijelio mu ju je princ William.

Sir Ray Davies

Frontman The Kinksa vitez je postao prošle godine kada ga je mačem ‘krstio’ princ Charles. Novi vitez kratko je prokomentirao ceremoniju: “Trajalo je tri minute i sve je prošlo u redu. Pozdravio sam se i otišao kući.”

David Bowie

Bowie je na listi samo zato jer je 2003. odbio vitešku titulu za doprinos kulturi. “Ne pada mi na pamet prihvatiti takvo nešto. To nije ono čemu sam posvetio cijeli svoj život” rekao je Bowie. Da stvar bude još bolja, tri godine ranije odbio je i počasno odlikovanje CBE rekavši da ‘zbilja ne razumije što je to’.

Tagovi
Bob Geldof Bono CBE Cliff Richard Dame David Bowie Elizabeta II Elton John KBE MBE mick jagger paul mccartney Ringo Starr Rod Stewart Shirley Bassey Sir Tom Jones Van Morrison vitez