Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

David Bowie i najcool policijska fotografija svih vremena

Uhitili su ga zbog marihuane skupa s Iggyjem Popom, ispred sudnice su mu klicale prostitutke, a sudac ga je – od svih mogućih datuma – oslobodio baš 20. travnja (4/20, kako bi to zapisali Amerikanci, neslužbeni međunarodni Dan marihuane). Pričamo o Davidu Bowieju.

Na današnji dan, 21. ožujka 1976., David Bowie nastupao je u Rochesteru promovirajući aktualno izdanje “Station to Station”. Tih je godina Bowie ponovno tražio ‘samog sebe’ oporavljajući se od raznih ovisnosti, kreativnih tranzicija u post-Ziggy fazi, a razišao se i s dugogodišnjim menadžmentom.

Kao pratnju na turneji pozvao je Iggyja Popa kojem je zadnji nastup sa The Stooges 1974. završio općom tučnjavom i koji je tada već pobliže upoznao svijet različitih narkotika.

Stari prijatelji održali su koncert u Rochesteru, povukli se s društvom u apartman hotela, a onda im je oko pola tri u noći na vrata zakucala policija.

Pronašli su oko 200 grama marihuane što je bilo dovoljno da ih se optuži za posjedovanje narkotika, pa su Bowie, Pop i još dvojica prijatelja uhićeni i odvedeni u postaju. Platio je Bowie sve izdatke, održao još dva koncerta (u Springfieldu i New Havenu), a zatim se 25. ožujka vratio u Rochester kako bi ga policija fotografirala i kako bi se očitovao pred sudom.

Ispred sudnice dočekala ga je skupina od 200 policajaca, obožavatelja i novinara, a povicima oduševljenja najsrdačnije ga je pozdravilo 5-6 mladih dama optuženih da se bave, nakon politike, najstarijim zanatom na svijetu. Bowie ih je sve ignorirao – tek je jednoj obožavateljici dao autogram – i pred sudom izjavio da se ne osjeća krivim.

I njemu i prijateljima prijetilo je 15 godina zatvora, pa je sudac Alphonse Cassetti ročište zakazao za 20. travnja, simboličan datum koji kad se zapiše ‘po američki’ glasi 4/20, a ti su brojevi itekako poznati redovitim konzumentima navedene biljke.

Sve su optužbe odbačene, Bowie je ostao slobodan čovjek, a kao uspomena ostala mu je titula vlasnika najcool policijske fotografije (tzv. mugshot) svih vremena. Kako se može pročitati na netu, Bowie nikada više nije održao koncert u Rochesteru.

Tagovi
4/20 dan marihuane David Bowie droga Iggy Pop marihuana mugshot najcool policijska fotografija