Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

Bowiejev koncert za obje strane Berlinskog zida

Početkom lipnja 1987., David Bowie nastupao je u tada Zidom podijeljenom Berlinu, a mnogi Nijemci za njegov koncert kažu da je pomogao promijeniti povijest. Čak je i sam Bowie rekao da mu je ovo bio jedan od najemotivnijih koncerata koje je ikada održao.

Berlin Bowieju nije bio nepoznat: živio je u Zapadnom Berlinu krajem sedamdesetih s cimerom Iggyjem Popom, a ondje je 1977. snimio drugi album iz slavne Berlinske trilogije, “Heroes”.

Cijelo desetljeće kasnije Bowie se vratio na trodnevni open-air koncert/festival koji se održavao ispred zgrade Reichstaga. Uz njega, još su nastupili Genesis i Eurythmics. S obzirom da su zgrada parlamenta i Berlinski zid dovoljno blizu jedno drugome, oko dvije tisuće stanovnika Istočne Njemačke zaputilo se prema Zidu kako bi čuli koncert. Naravno da do Zida nisu uspjeli doći, jer je policija formirala kordone i punktove s vodenim topovima, te ‘hapsila’ apsolutno sve.

Kako bi slušatelji iz Istočnog Berlina ipak mogli pratiti koncert, američka radio-postaja (sa sjedištem u Zapadnom Berlinu, ali čula se i u Istočnom) dobila je posebno dopuštenje izvođača da smije emitirati koncert u cijelosti. U ono vrijeme, ovakva praksa nije bila osobito popularna, izdavačke kuće bojale su se da bi slušatelji mogli snimiti nastupe što bi nepovoljno utjecalo na prodaju eventualnih live albuma.

Bowie je druge večeri koncerta na njemačkom pozdravio ‘prijatelje s druge strane Zida’, zapjevao “Heroes”, a kako bi bio siguran da će ga prijatelji čuti, zvučnici su okrenuti prema istoku.

“Pričalo se da bi neki ljudi iz Istočnog Berlina mogli doći do Zida poslušati koncert, ali nismo pretpostavljali u kojem broju. A njih je s druge strane bilo na tisuće koji su uspjeli doći dovoljno blizu. Čuli smo ih kako skandiraju i pjevaju skupa s nama.” rekao je Bowie o koncertu.

Svega tjedan dana kasnije, Zapadni Berlin posjetio je tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i u svom slavnom govoru pred Brandenburškim vratima pozvao svog sovjetskog kolegu Mihaila Gorbačova da ‘otvori ova vrata i sruši ovaj zid’.

Zid je otišao u povijest u prosincu 1989., a kada je u siječnju 2016. preminuo David Bowie, njemačko Ministarstvo vanjskih poslova službeno mu se zahvalilo što je pomogao srušiti Berlinski zid.

Tagovi
Berlin Berlinski zid David Bowie Heroes Reichstag