Klasične i online poduke iz gitare i ukulelea za početnike i napredne svih dobnih skupina. Uz uobičajene žanrove i stilove, naglasak je na fingerstyle tehnici.

“Beat It” uživo: Michael Jackson i Eddie Van Halen skupa na pozornici

I vrapci na grani znaju da je gitarski solo u “Beat It” Michaela Jacksona odsvirao Eddie Van Halen. Milijuni ljudi čuli su ga na snimci, no da ste 14. srpnja 1984. bili u Dallasu mogli ste ga čuti uživo, jedan jedini put.

Početkom osamdesetih godina prošlog stoljeća, Michael Jackson tražio je način kako proširiti bazu svojih do tada većinom pop i R&B obožavatelja, pa je producent i menadžer Quincy Jones nazvao Eddiea Van Halena. Eddie mu je prvo spustio slušalicu misleći da ga netko zeza preko telefona, no na koncu je praktički u tajnosti, u pauzi turneje matičnog benda, došao snimiti antologijski solo. Trebalo mu je petnaestak minuta za dvije solaže, a još je u međuvremenu stigao malo ‘razbucati’ i prilagoditi pjesmu.

Jacksonu se izvedba svidjela, no iako je “Beat It” završila na mega-popularnom albumu “Thriller”, Eddie nije bio potpisan na ovitku i svoju je svirku odradio kao uslugu Jonesu ne primivši nikakvu naknadu. Premda mu je diskografska kuća zabranila pojavljivanje u spotu, Eddie Van Halen i Michael Jackson ipak su stali jedan pored drugog, 14. srpnja 1984. u Dallasu.

Michael je bio sa svojom braćom The Jacksons na turneji “Victory” i nekako se dogodilo da je u isto vrijeme u Dallasu bio i Eddie Van Halen. Naravno, bila bi grehota da ne izvedu “Beat It” uživo pred publikom.

Kako je sam Eddie rekao, solo na “Beat It” njemu je osobno najvažniji i najdraži trenutak svih mnogobrojnih suradnji. Koliko je maha bio uzeo najbolje se uvjerio on sam kada se našao u redu pred jednom prodavaonicom ploča. Zasvirala je “Beat It”, a neki klinci ispred njega krenuli su komentirati ‘kako se tip na snimci trudi zvučati kao Eddie Van Halen’.

“Potapšao sam malca po ramenu i rekao mu da sam to zbilja ja; bilo je da pukneš od smijeha” prisjetio se Van Halen u intervjuu iz 2012. godine.

Tagovi
beat it eddie van halen michael jackson